Ferić: 'Održiv turizam nije davanje koncesija na 100 godina'

0
Danijel Ferić
Danijel Ferić

U Balama je 27. travnja Danijel Ferić, kandidat za župana održao konferenciju za novinare gdje je govorio o održivom turizmu u Istri. Govor Danijela Ferića prenosimo u cijelosti:

„Kriza izazvana koronavirusom nas je osvijestila da je pretjerano oslanjanje na turizam suviše rizično. I to ne smijemo zaboraviti, to nam je posljednje upozorenje i moramo ga shvatiti ozbiljno. Dakle, ulaganje u turizam – da, ali ne ovako kao do sada. Ne na ovakav eksploatacijski način prema prirodnom dobru, ne na način da nam je jedina vizija nekontrolirana urbanizacija, rasprodaja zemljišta i betonizacija. Ne tako da sumanuto brojimo noćenja i svake godine težimo obaranju rekorda. Treba nam održiv turizam. Turizam koji će čuvati obalni pojas, ekološki turizam, bez megalomanskih projekata kojima se pod krinkom koncesija devastira priroda i rasprodaje zemljište na 100 godina. Održiv turizam nije davanje koncesija na 100 godina i privatizacija plaža kakvu zagovara IDS i Miletić, to je 100% sramota, centopercento vergogna. Treba nam turizam koji će biti u službi građana i građanki, a ne turizam čiji su sluge Istrijani i Istrijanke. Turizam koji omogućuje participativno upravljanje građana javnim resursima kao što je to slučaj ovdje u Balama. Istra je već pretvorena u regiju konobara i čistačica, a to znači da mnogi naši sugrađani žive od sezone do sezone, od ljeta do ljeta, za tri do četiri mjeseca rada preko nesigurnih ugovora na određeno vrijeme, to su prekarni radnici s gotovo nikakvim radničkim pravima. Održiv turizam mora se bazirati na kvaliteti, a ne na kvantiteti, brojkama. Mora biti cjelogodišnji. To nije samo floskula, na tome treba raditi, to je moguće ostvariti, ali se s time moramo suočiti.

Treba redefinirati i ulogu Istarske razvojne turističke agencije, zajedno s velikim turističkim kompanija koje su suosnivači. Treba li nam županijski upravni odjel za turizam, turistička zajednica Istre te puno malih turističkih zajednica te Istarska razvojna turistička agencija? Sve troje se bave razvojem turizma. Kao što sam već najavio Istarska županije će izaći i iz vlasničke strukture promašenog Jakovčićevog projekta Brijuni Rivijera koji je koncipiran da se javno dobro da u koncesiju na 99 godina te da se građanima nameću štetni projekti poput onoga na Muzilu.

Brijuni Rivijera nije samo propali projekt bivšeg IDS-ovog župana Ivana Jakovčića, nego je i pokušaj rasprodaja javnog dobra, a u slučaju zemljišta Barbariga-Dragonera i kriminal! To nije održiv turizam.

 

Brijuni Rivijera najavljena je prije 20 godina, a do danas nije sagrađen niti jedan hotel, nije otvoreno niti jedno od tisuće obećanih radnih mjesta. Nažalost, i bez Brijuni Rivijere Istra je u potpunosti ovisna o sezonskom turizmu, jer turizam je za IDS jedini vid razvoja. To je njihov domet. Istrijane i Istrijanke nitko nije pitao žele li Brijuni Rivijeru, kao što ih ne pita žele li pod krinkom koncesije na nevjerojatnih 99 godina prodati Muzil.

Treba nam turizam koji s pravom može nositi naziv „održiv“, a ne da se ta riječ prostituira bez stvarnog odraza u praksi. Neću kao neki, obećati gradnju Guggenheim muzeja vrijedan milijardu dolara pod krinkom apartmanizacije i betonizacije. Govorim o turizmu koji neće pogodovati krupnom kapitalu. Ovdje u Balama nalazi se tvrtka s jedinstvenim modelom upravljanja. Tvrtka broji više od 900 malih udjeličara, Baljana i "prijatelja Bala". Tvrtka temeljena na posebnoj strukturi vlasništva, načinu ulaganja u lokalnu zajednicu, mlade i zapošljavanju lokalnog stanovništva. Tvrtka gdje se strateške odluke donose konsenzusom. To je održiv turizam za koji se zalažem.

Kao župan najviše mogu utjecati na izmjene županijskog prostornog plana koji mora biti pravedan, ekološki osviješten i usmjeren na održiv razvoj. Prvi, simbolični korak u tom smjeru biti će ukidanje golfa na Muzilu koji je postao simbol pogodovanja investitorima i ignoriranja volje građana i građanki.

Paralelno s tim uloviti ću se u koštac s velikom pošašću zvanoj bespravna gradnja. Prostorni planovi postoje da bi se poštovali, a ne kršili. Onaj tko izdaje građevinske dozvole, a to su u Istri županija i gradovi te pojedine općine, te sredine moraju imati i mogućnost kontrole da li se radovi i izvode u skladu s tim građevinskim dozvolama, a ne da to bude u ingerenciji neučinkovite države. Trebat će vremena, ali kad pobijedim Istru ćemo vratiti svim građanima i građankama, ne samo podobnima i ne samo onima sa stranačkom iskaznicom. Istra će zaista postati regija jednakih šansi za sve.“ – zaključio je Ferić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa