Šijana i Busoler

Grad Pula i ove godine financira uređenje park šuma

0
Elena Puh Belci i Silvia Buttignoni
Elena Puh Belci i Silvia Buttignoni

U Povodu Dana planeta Zemlje, koji se obilježava 22. travnja zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci i ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni potpisale su ugovor kojim će Grad Pula sa 125 tisuća kuna u ovoj godini financirati uređenje park šuma Šijana i Busoler.

„Izuzetno me raduju ovakvi trenuci kada možemo omogućiti nastavak realizacije projekata svima koji vrijedno rade i potrebna im je naša podrška, poput Javne ustanove Natura Histrica. Park šuma Šijana u srcu je naših Puležana i u nju svi rado dolazimo. Planiranim i redovitim ulaganjima ova zelena oaza u gradu postaje još ljepše mjesto okupljanja naših građana. Dizanje ekoloških standarda i ulaganja u pluća našeg grada - naše šume jedan su od naših prioriteta i ubuduće“, rekla je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci te dodala da je Grad Pula potpisivanjem ugovora s Naturom Histricom potpisao financiranje od 125 tisuća kuna za uređenje park šuma Šijana i Busoler.

Sredstva Grada Pule Javna ustanova Natura Histrica utrošit će se za cjelogodišnji nadzor park šuma, postavljanje info tabela, popravak puteva, radove na uređenju i održavanju šuma, provođenje projekta uređenja bunkera i ostale sitne popravke koje će šumu činiti još boljim mjestom za aktivnosti u prirodi.

„Uz već započeto uređenje parkova i zelenih površina na području grada, povoljniji proljetni vremenski uvjeti najava su još intenzivnije sadnje i obogaćivanja zelenih površina. Samo u posljednjih desetak godina, na području Pule je posađeno je više tisuća stabala, grmova i trajnica, čime se značajno smanjila emisija ugljičnog dioksida. Uređenjem gradskih šuma doprinijet ćemo povećanju kvalitete ovih zaštićenih prirodnih dragulja u gradu“, poručila je Puh Belci.

Ravnateljica Silvia Buttignoni zahvalila je Gradu Puli na podršci Javnoj ustanovi Natura Histrica izrazivši zadovoljstvo što je park šuma Šijana svake godine sve atraktivnije mjesto za boravak u prirodi. Ujedno je najavila početak radova na obnovi bunkera u park šumi Šijana.

Idejno rješenje i glavni projekt uređenja bunkera u izradio je projektantski ured "AD - arhitektura i dizajn" iz Pule. Uređenje uključuje sanaciju unutarnjih i vanjskih zidova građevine, kao i opremanje unutarnjeg prostora za odvijanje edukativnih aktivnosti, postavljanje nove drvene stolarije te platoa i stuba na prostoru ispred bunkera koji će formirati gledalište u polukružnom obliku.

Početak radova, vrijednih 720 tisuća kuna, očekuje se unutar 15 dana nakon potpisivanja ugovora sa zajednicom ponuditelja.

 

Bunker, smješten na rubnom dijelu centralne poljane, nasuprot kućice čuvara prirode Nature Histrice, sada je zatvoren za javnost. Datira iz doba Austro-Ugarske i od svoje izgradnje nije ponovno uređivan. Gotovo cijela građevina je ukopana pod zemljom, a dimenzije unutarnjeg prostora iznose deset puta tri metra i visine je od 2,10 do 2,40 metara.

Brojni posjetitelji koji šumu posjećuju iz rekreativnih, zdravstvenih, edukativnih ili turističkih razloga sada će dobiti vrijedan novi sadržaj za educiranje i informiranje o samoj šumi i općenito o zaštiti prirode.

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci u povodu Dana planeta Zemlje pridružila se danas i djelatnicima komunalnog poduzeća Herculanea u sadnji dvaju stabala magnolije u Valerijinom parku ispod Arene.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa