Dan planeta Zemlje u Umagu obilježen sadnjom novih stabala

0

UmaGOgreen akcija u Umagu i dalje se provodi, nastojeći stvarati sve zeleniji i zdraviji grad. Tako su Grad Umag i firma Komunela tijekom ovoga tjedna obilježili na najljepši mogući način Dan planeta Zemlje, 22. travnja. Akcijom sadnje novih 30-ak stabala uz novu trasu umaške šetnice na relaciji Špina – Sveti Pelegrin, ovaj se dio grada pretvara u sve ljepše i ugodnije mjesto za provođenje slobodnog vremena sugrađana i turista.

Podsjetimo kako se Umag i ove godine uključio u hvalevrijednu akciju „Zasadi stablo, ne budi panj“ posadivši u ožujku 80-ak stabala na području Svetog Pelegrina, Moele, Komunele, Punte, centra grada, kao i u dvorištima predškolskih i školskih ustanova.

Krajem 2020. godine je uz potok od Novigradske ulice posađena „Aleja dobrovoljnih darivatelja krvi“. U okviru ovog projekta Grad Umag i komunalno poduzeće Komunela d.o.o posadili su 40 lipa uz potok, a koji će u skoroj budućnosti biti pretvoren u šetalište za sve naše sugrađanke i sugrađane, kao i brojne posjetitelje. Cilj je ovog projekta posvetiti svaku lipu po jednoj ženskoj osobi koja je krv darovala 50 puta i više, odnosno svakoj muškoj osobi koja je krv darovala 100 puta i više. Zasad je 13 sugrađana „dobilo“ svoju lipu u navedenoj aleji, a očekujemo da će se uz aleju pojaviti još mnogo imena plemenitih darivatelja krvi, poručuju iz Grada Umaga.

Na umaškoj rivi, čija je rekonstrukcija pri kraju, stvorena je nova zelena hortikulturna zona površine 2.400 m2 čime se dodatno proširuje zeleni pojas Umaga, a istu krase nove lagostremije i crnike. Ovaj se dio šetnice savršeno nadovezuje na park Humagum kojeg obogaćuje i jedinstveni mediteranski park.

U skoroj su prošlosti u samom srcu grada zaražene palme zamijenjene lagostremijama koje u svojem punom cvatu, uz vodenice, pretvaraju Trgovačku ulicu u prekrasnu aleju cvijeća. Nova su stabla u proteklih nekoliko godina posađena i u Ulici 154. brigade HV, u dvorištu centralnog vrtića, Osnovne škole Marije i Line, na samom groblju, u zoni Moele, na području Svetog Pelegrina, kraj Hitnog medicinskog prijema, na šetnici Vladimira Gortana, na plaži Villa Rita, u parku za kućne ljubimce u Komuneli, u parku ispred zgrade u Zemljoradničkoj ulici, kao i na mnogim drugim lokacijama Umaga.

Grad Umag, kao grad koji se razvija i raste, kontinuirano ulaže u hortikulturno uređenje i komunalnu infrastrukturu. Održivi razvoj, ekološki pristup, odgovorno gospodarenje resursima te kontinuirani razvoj komunalne infrastrukture osnovni su principi kojih se Grad Umag drži kako bi svojim sugrađanima osigurao zdravu i sigurnu sredinu za život. Rezultati truda i rada dokazuju kako se Umag nalazi na vrhu ljestvice najuređenijih i najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, čime se i ponosi.

U konačnici možemo zaključiti kako sadnja novih stabala predstavlja najljepši poklon našem planetu Zemlji za njegov dan, našoj zajednici, budućim generacijama, zdravlju sugrađana i ljepoti Umaga – našega doma.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa