čak i troškove službenih kartica

Labin prvi grad u Istri koji će građanima sve troškove staviti na uvid 

2
Valter Glavičić, gradonačelnik Labina
Valter Glavičić, gradonačelnik Labina

Aktualni gradonačelnik i kandidat IDS-a za gradonačelnika Labina Valter Glavičić 9. travnja je predstavio prvi dio svog predizbornog programa, koji se odnosi na otvoreni proračun i digitalnu transformaciju.

Labinjani će moći vidjeti sve što je gradonačelnik platio službenom karticom

Riječ je, zapravo, o implementiranju posebne aplikacije, putem koji će građani imati potpuni uvid u sve troškove grada. Kada projekt bude gotov, utipkaju li zainteresirani građani u aplikaciju, primjerice, pojam 'Valter Glavičić', moći će vidjeti što je sve gradonačelnik službenom karticom platio u nekom razdoblju, od poslovnog ručka, cestarine do uplate plaće. U tražilicu će se moći utipkati određeni datum ili vremenski period, tvrtka, gradsko poduzeće, i tako provjeriti sve gradske isplate, od onih milijunskih pa do onih za nabavu toalet papira i kave.

Aplikaciju su izradili poznati ekonomski stručnjak dr. Vuk Vuković i Institut za sinergiju znanosti i društva. Rijetki su gradonačelnici koji se usude na uvođenje ove aplikacije. U Hrvatskoj je to prvi učinio gradonačelnik Bjelovara, a Valter Glavičić to će učiniti prvi u Istri i peti u Hrvatskoj, ali prvi koji će aplikaciju koristiti i za sve gradske tvrtke.      

Dr. Vuković: 'Puno njih odustane kada shvati što znači imati potpunu transparentnost'

Stoga je dr. Vuković gradonačelniku Labina putem Facebooka uputio javnu podršku zbog odvažnosti da krene u projekt otvaranja cijelog proračuna Grada Labina i gradskih tvrtki.

„Razgovaram s jako puno gradova i općina i puno njih odustane kada shvati što znači imati potpunu transparentnost i na koji način to funkcionira, odnosno koji su to troškovi koji se prikazuju. Ovakva jedna aplikacija, koju ćemo uvesti u Grad Labin, je nešto što će omogućiti prikaz apsolutno svih troškova, od malih računa za ručkove i putovanja, pa do velikih građevinskih radova, javnih nabava svih vrsta te plaća svih ljudi koji rade u Gradu. Poanta je ta da je to javni novac i da građani imaju pravo znati kako se on troši, odnosno kako se raspolaže s njihovim novcem. Drago mi je da gradonačelnik Glavičić ima ambiciju da sve to prikaže. Osim toga Grad Labin će i troškove svih gradskih tvrtki prikazati maksimalno transparentno. Labin je prvi grad u Istri koji će implementirati ovu aplikaciju i tek peti u Hrvatskoj“, rekao je dr. Vuković. 

Dr. Vuk Vuković je doktor ekonomije koji se školovao na Oxfordu, Berkeleyju i Harvardu, vanjski je istraživač na Adam Smith Institutu u Londonu, te piše brojne članke i tekstove za strane i domaće institute i novine. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa