Kandidatkinja IDS-a za načelnicu Fažane najavila veliki iskorak

0
Nicoletta Balija
Nicoletta Balija

Kandidatkinja za načelnicu Općine Fažana Nicoletta Balija predstavila je treću točku svog programa koja se odnosi na kulturu i sport. Riječ je o područjima koji su, nažalost, često zanemareni ili se smatraju manje važnim, kazala je na samom početku predstavljanja Nicoletta Balija, no „s jasnom vizijom i kvalitetnim, svježim idejama kultura i sport mogu preporoditi svako mjesto.“

- Kulturu vidim kao pokretač održivog društvenog i ekonomskog razvoja, ali i kao glavno oruđe u očuvanju bogatog identiteta našeg mjesta i ljudi te osiguranju održive i uključive budućnosti, kazala je Balija najavivši veliki iskorak općine u tom području.  

 

- Jedan od mojih prioriteta bit će pozicioniranje općine Fažana – Fasana visoko na karti kulture. Uz adekvatnu valorizaciju naše predivne kulturne baštine, želja mi je slaviti našu kulturnu raznolikost, pa i pretočiti ju u društvene inovacije, naglasila je Balija. Poručila je da će općina uvijek podržati kulturni i kreativni sektor te da će se u kulturi zalagati za inkluzivnost i dostupnost.  

Govoreći o konkretnim projektima, Balija je istaknula izgradnju Muzeja ribarstva i ribarske kulture. - Naše kulturno, tradicijsko, materijalno i nematerijalno bogatstvo, naš jezik, pjesma i priče zaslužuju biti predstavljeni. Ogroman je to potencijal za razvoj kojeg će budući naraštaji s ponosom pokazivati svojim prijateljima i djeci. Očuvanje našeg nasljeđa i naših ribarskih korijena bit će naš trajni prioritet.

- Uz to, vratit ćemo našu staru, tradicionalnu Feštu od srdela, ljetno kino u Fažanu, znanstveni skup 'Fažanski kolokvij' i zbornik radova 'Fažanski libar', navela je kandidatkinja IDS-a. U planu je i dvojezična čitaonica i biblioteka u suradnji sa Zajednicom Talijana, predstave na talijanskom i stranim jezicima, prezentacija arheološke i sakralne baštine Fažane te ponovno uspostavljanje suradnje i kulturne razmjene s općinom Pellizzano i drugim pobratimljenim općinama.

- Želja nam je organizirati 'Festival putopisa, od Joycea do Pasolinija'.  -  Fažana je svih dojmila, na mnogima je ostavila trag, a na nama je da dalje širimo njihove impresije o Fažani i okupimo grupu strastvenih modernih putopisaca, u offline i online medijima, kazala je Balija, koja namjerava, u suradnji sa sportskim pedagozima i stručnjacima, osmisliti konkretan plan poticanja mladih da se aktivno bave sportom – kroz radionice, susrete i prezentacije sportskih disciplina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa