ljekovito i otrovno bilje

'Ako miriše na luk više nego luk sam, onda je medvjeđi luk' (video)

0
Snježana Bilić na predavanju u Amfiteatru
Snježana Bilić na predavanju u Amfiteatru

Medvjeđi luk (Allium ursinom) miriše na luk više nego luk sam i po tome ćemo ga nedvojbeno prepoznati i izbjeći zamjenu s nekom drugom biljkom. 

Zaključak je to s predavanja koje je Snježana Bilić u organizaciji Gljivarskog društva Martinčica iz Labina 30. ožujka održala u Amfiteatru Parka skulptura Dubrova kraj Labina. Bilić je liječnica, specijalistica školske medicine i psihoterapeut, a k tome i izvrsna poznavateljica samoniklog jestivog i ljekovitog bilja kao aromaterapeut i homeopat.

Tema predavanja bilo je samoniklo ljekovito bilje koje se trenutačno može brati u prirodi s naglaskom na medvjeđi luk i izbjegavanju njegove zamjene s otrovnim mrazovcem  (Colchicum autumnale).

„Medvjeđi luk ima sastojke koji jačaju imunitet. Sva je biljka ljekovita i u svakom svom dijelu miriše na luk jer spada u porodicu lukova s porilukom, češnjakom, lukom i vlascem. Mrazovac je lijek protiv gihta, ali u većim količinama može biti otrovan, nerijetko sa smrtnim ishodom. Površno gledano, stabljike su im slične, ali dok medvjeđi luk ima nježne, svilenkaste listove, mrazovac  ima znatno deblje listove. Osim toga, medvjeđi luk cvate u proljeće, a mrazovac u jesen i cvijet mu slični na šafranov. Problem je u tome što obje biljke vole rasti na sjenovitim mjestima s puno vlage “, ukratko je objasnila Bilić.

Medvjeđi luk može se zamijeniti i s đurđicom (Convallaria majalis), ali ona još nije niknula. Na stolu ispred predavačice nalazili su se veprin (Ruscus aculeatus), šparoga (Asparagus officinalis), uskolisni trputac (Plantago lanceolata), kopriva (Urtica dioica), sljez (Malva sylvestris), maslačak (Taraxacum officinale) i vlasac (Allium schoenoprasum).

Među ostalim, korisno je bilo saznati da se šparoga, bljušt i veprin ubrajaju među deset najljekovitijih biljaka na svijetu, ali da nije preporučljivo termički  ih obrađivati dulje od tri minute jer počinju gubiti svoja ljekovita svojstva. Osobe koje uzimaju lijekove za rad srca ili antidepresive ne bi smjeli pojesti više od tri-četiri stabljike veprina na dan jer sadrže enzime koji blokiraju djelovanje tih lijekova. Kopriva se konzumira za pročišćavanje organizma, a ako nas i opeče, to nije loše jer djeluje antireumatski. 

„Za sljedeći put planiramo predavanje o trpucu. Nastavit ćemo pratiti što nam daju travanj i svibanj i prema tome prilagođavati teme predavanja“, najavio je Mladen Dušman, predsjednik Martinčice. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa