kandidat za župana

Ferić protiv spajanja tri istarska vodovoda u jednu tvrtku

0
Vedran Majcan i Danijel Ferić
Vedran Majcan i Danijel Ferić

U prostorijama buzetskog SDP-a, kandidat te stranke za župana Danijel Ferić i Vedran Majcan, predsjednik buzetskog SDP-a i vijećnik u Gradskom vijeću Buzeta održali su 26. ožujka konferenciju za novinare gdje se govorilo o prijedlozima ustrojstva dva vodno uslužna područja na području Istre te dogradnji doma u Buzetu.

'Istrani treće životne dobi imaju pravo na dostojanstvenu starost i adekvatnu skrb, a ne da kao u Puli čekaju 4.000 dana mjesto u domu pa to često niti ne dožive'

Uvodno je Majcan istaknuo značaj dogradnje doma za starije i nemoćne u Buzetu koji će se realizirati uz podršku Istarske županije. Ferić je kao kandidat za župana istaknuo punu podršku ovom i svim ostalim projektima koji će poboljšati kvalitetu života stanovnika Istre, pogotovo onih najranjivijih, bolesnih te djece i građana i građanki treće životne dobi.

Istaknuo je kako se na dom u Umagu čeka pet dana, a u Puli se čeka 4.000 dana! „Upravo će to i biti jedna od okosnica mog programa kad je u pitanju socijalna skrb – dogradnja doma u Buzetu te izgradnja četiri nova doma u Labinu, Pazinu i Fažani u kojima već postoji visok stupanj gotovosti projekta i osigurano zemljište za izgradnju, te u Puli gdje na žalost prostornim planom zbog neodgovornosti gradske uprave nije niti određena lokacija za potrebiti dom“, istaknuo je Ferić.

Ferić: 'Voda je izvor života građana, a ne uhljeba kao u pulskom Vodovodu'

Kad su u pitanju nova vodouslužna područja u Istri istaknuo je kako se zalaže za istinsku decentralizaciju i policentrični razvoj, a ne za centralizaciju kao njegov protukandidat Boris Miletić, koji osrednje poslovanje drugih vodovoda žele spojiti s poslovanjem i kvalitetnim radom Istarskog vodovoda.

„Istarski vodovod je treća po veličini tvrtka u Hrvatskoj sa svojih 139 milijuna prihoda iz djelatnosti vodoopskrbe. Po imovini kojom raspolaže, vrijednoj preko 660 milijuna kuna, je dvostruku veća od Vodovoda Pula i Vodovoda Labin zajedno. Također, sa svojih 22,2 milijuna kubika isporučene vode u sustav dvostruko je veći pružatelj usluge od pulskog i labinskog vodovoda koji zajedno isporučuju 11,2 milijuna m3 vode. Istarski vodovod uredno i pozitivno posluje za razliku od npr. Vodovoda Pula koji ima 12,7 milijuna kuna prenesenih gubitaka iz prethodnih godina. Istarski vodovod ima i najmanje gubitke u vodoopskrbnom sustavu od 18,9% što je najniži postotak u Istri i značajno niši od prosjeka gubitka vode u RH.

 

Naposljetku, ono što je građanima najvažnije, ima najnižu cijenu varijabilnog dijela vode. Stoga, zalažem se za istinsku decentralizaciju i policentrični razvoj i za samostalnost Istarskog vodovoda, bez utega pulskog vodovoda koji se mora restrukturirati svojim vlastitim snagama zajedno sa svojim osnivačima. Interes građana Istre je decentralizacija vodnih uslužnih područja, a ne centralizacija za koju se zalaže Miletić i IDS. Voda je izvor života građana i građanki, a ne uhljeba kao u pulskom Vodovodu gdje rade Miletićevi gradski i stranački vozači i zapošljavaju se bivši pročelnici!

'Eventualnim spajanjem vodovoda cijena vode poskupiti za preko 120.000 građana Istre'

Stanovnici Istre trebaju znati da će eventualnim spajanjem vodovoda cijena vode poskupiti za preko 120.000 građana i građanki Rovinja, Pazina, Poreča, Umaga, Novigrada, Buja i Buzeta koji će plaćati višu cijenu vode zbog nečijeg lošeg rada i stvorenih 70 milijuna kuna dugova prema Butonigi! Hoće li to moj protukandidat reći otvoreno u lice stanovnicima Istre? Žalosno je da takvi prijedlozi dolaze od kandidata koji misli da je cijena vode u cijeloj Istri ista i da nije nikada pitao ni meritornu struku, kao i radnike i socijalne partnere za mišljenje.

Takav model građanima Pula je dobro poznat da se svi problemi rješavaju poskupljenjem usluga, od prireza, vodovoda, kanalizacije, smeća, parkinga itd. Podsjećam ih i na jedan drugi promašeni projekt, projekt ŽCGO Kaštijun, kad je taj isti moj protukandidat građanima obećavao kvalitetniju uslugu i niže cijene, a dobili su 300% skuplju uslugu i izgled ulica nalik na Napulj. Kao budući župan neću dozvoliti da se ponavlja ista greška kao s Kaštijunom. Naposljetku, apeliram i na sve suvlasnike u sva tri vodovoda, da se prihvati mišljenje struke koja predlaže dva uslužna područja, a kolege iz IDS-a pozivam da ne odstupaju od svojih decentralističkih načela radi politikantskih interesa njihovog kandidata za župana“, zaključio je Ferić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa