vrh na buzeštini

'Turisti će morati postati pravi tartufari kako bi zaradili poklon'

0
Ivana Karlić s mamom Radmilom (foto: Facebook)
Ivana Karlić s mamom Radmilom (foto: Facebook)

Vrhuvski zvonik oduvijek je bilo mjesto okupljanja mještana, bit će to i polazna točka za turiste. A samo nekoliko koraka dalje, nalazi se konoba obitelji Grbac, koja i dan danas radi "butilije", pjenušavo bijelo, rose' ili crno vino, koje se prema legendi na Vrhu, pije zbog francuskog vojnika koji je oženio lokalnu djevojku, a sa stanovnicima podijelio recept pjenušaca, javlja Radio Pula u prilogu o projektu N.I.C.E.

- Svoj će pjenušac morati raditi i turisti, samo će tako zaraditi svoju butiliju kao poklon - govori Mauro Grbac. A nakon aperitiva, drugo Vrhuvsko zlato "tratufi", kod obitelji Karlić. Osim samog kušanja proizvoda, turisti će morati postati pravi tartufari, kako bi zaradili poklon, pojašnjava tartufarka Ivana Karlić

U zaseoku Kieki, obitelj Jermaniš, ima domaću ljekarnu, kako im tepaju. Iz njihove proizvodnje izlaze domaće rakije koje su lijek za dušu, a turisti će morati pogoditi i spariti voćke i bilje s komovicom. Oduvijek se na Vrhuvštini stanovništvo bavilo poljoprivredom.

 

- Turisti će na netretirana polja organskog povrća i voća, morati postati radnici u polju na jedan dan - kaže nam Dražen Sirotić. Priču koju će iskusiti svim osjetilima turisti koji sve više traže emociju, istinsku priču, doživljaj, isti onaj koji može ponuditi istarski teran.

- Baš ta sorta raste u dvorištu još jedne obitelji Sirotić, i to na najstarijoj lozi u Istri - kaže Dario Sirotić.  A nakon vina, posljednja stanica u konobi Vrh uz domaćine Melitu i Dejana. Uz domaći pršut, fuže sa tartufima, i kolač od čokolade i maslinovim uljem, za istinski doživljaj ovog djela Istre, gosti će još samo morati otkriti od čega je sastavljen njihov meni. Sve pod vodstvom Zdenke Majcan, turističke vodičkinje i vlasnice agencije, koja pojašnjava kako je projekt "Nice" sinergija lokalnog stanovništva, donosi Radio Pula gdje poslušajte audio zapis.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa