Nova istarska kantina i kušaonica usred maslinika izgledaju sjajno

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Vrhunsko istarsko ulje s Vodnjanštine dobilo je jednako tako vrhunski degustacijski i prodajni prostor - kantinu i kušaonicu...piše Jutarnji iz kojeg prenosimo dio teksta u nastavku.

Oio Vivo uselio je svoj novi dom. I to ne bilo kakav. Ovo vrhunsko istarsko ulje s Vodnjanštine dobio je jednako tako vrhunski degustacijski i prodajni prostor usred najvećeg maslinika u Istri na cesti između Pule i Vodnjana. Ne možete ga promašiti jer odmah privlači pažnju svojoj jednostavnom modernom arhitekturom koju potpisuje ugledni pulski arhitekt Bruno Juričić. Nova je to kantina i prodavaonica maslinovog ulja koje stalno reda nagrade na imanju tvrtke Oleum Maris koju vode Velimir Jurić i Martin Milas.

Kantina je zapravo bila logičan slijed njihove uspješne priče, iako će obojica reći da su zapravo mislili da će ju izgraditi i otvoriti puno prije. Naime, ova dva branitelja, koja su iz Slavonije našli stalni dom u Istri, zajedno sa svojim nekadašnjim partnerom Mladenom Kocijenčićem iz Pule prije 13 godina na 80 hektara zemljišta kod malog mjesta Galižana podigli su predivan maslinik s 15 tisuća stabala, većinom istarskih sorti maslina – buže, buže puntože, istarske bjelice, rozinjole i žižolere. Manji dio nasada čine leccino i pendolino. Bilo je to i njihovo vatreno krštenje jer se prije nikada nisu bavili maslinarstvom i uljarstvom. Ogromna investicija i trud u najveći pojedinačni maslinik i Istri na kraju se isplatilo.

 

-Gradnju kantine, prodavaonice i podruma davno smo planirali, ali sve je išlo nekako sporo. No, zadovoljni smo što smo nakon mjeseci građevinskih radova prije nekoliko mjeseci mogli otvoriti naš novi prostor koji sada reprezentativno predstavlja naša ulja, ali i druge lokalne proizvode s ovog područja. Riječ je o investiciji od 600 tisuća eura kojom smo dobili izvrstan prodajni i degustacijski ambijent koji smo dugo čekali, priča nam Jurić. Sve se to događalo u dosta nezavidno vrijeme, ali nisu odustajali od svoje zamisli. Sigurno je tu puno pomogla i činjenica da su prodali udjele u svojoj tvrtki zagrebačkom građevinskom poduzetniku Vladi Ćorluki pa je time investicija bila lakša, iako kažu da nije gotova, piše Jutarnji.

-Još nam predstoji gradnja degustacijske sale kako bismo mogli organizirati razna događanja gdje ćemo naša ulja sljubljivati s hranom. To počinjemo raditi ovog proljeća čim dobijemo dozvolu. Bit će to zanimljiv i ugodan prostor s velikim staklenim stijenama okrenut masliniku, a planiramo i među masline postaviti nekoliko stolova. Inače, cijeli je ovaj prostor ostakljen kako bi svi mogli uživati u pogledu na naš maslinik koji postaje sve veća atrakcija, ali i na Brijune te Pulu. Sve veći broj ljudi dolazi kod nas na imanje i šeta po puteljcima kroz maslinik. Kada budemo zgotovili i degustacijsku salu, onda će čitav projekt biti više –manje dovršen. Ljudi kada dolaze kod nas, žele kompletan doživljaj, priča nam ovaj dvojac u novoj modernoj kantini. Kušamo njihovu kraljicu ulja - žižoleru koja je prošle godina proglašena Zlatom Istre na vodnjanskoj smotri ulja gdje su se po prvi puta uzorci slali na ocjenjivanje u Italiju. No, ova istarska autohtona sorta daje ulje koje je pokupilo lani nagrade i van Hrvatske, pričaju Jurić i Milas za Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa