Na Učki i Ćićariji pao snijeg, u ponedjeljak moguć i u nižem području

0
Snijeg na Ćićariji, foto: Tomislav Cendak/IstraMet
Snijeg na Ćićariji, foto: Tomislav Cendak/IstraMet

Nedjelju je obilježilo zimsko vrijeme, iako je snijeg u nižem području izostao. Bilo je pregršt oborina, ali i gorskog snijega, no bez izrazite hladnoće, javlja IstraMet.

Iz pogleda na tablicu maksimalnih temperatura zraka možemo uočiti kako su se vrijednosti usprkos cikloni i danas uz obalu ponegdje penjale iznad 10 °C, što je svakako pretoplo za snježna iznenađenja u nižem području.

Snježna granica kretala se oko 700-800 metara nadmorske visine, tako da su i Černehi na Ćićariji gdje se smjestila naša meteorološka oprema uspjeli uhvatiti nekoliko centimetara snijega, no oborine su brzo oslabile i prestale.

Obilniji snijeg zabilježen je na Učki, što potvrđuju i meteorološke postaje koje su na tom području zabilježile do 34 mm kiše. Obilnija kiša pala je i na Krku (Baška 36 mm) te na istoku Istre (Jurani 35 mm), dok su najmanje količine zabilježile postaje na sjeverozapadu Istre, do 5 mm.

U ponedjeljak nova ciklona

Posljednja u nizu “zimskijih” ciklona na vrijeme će djelovati u ponedjeljak. Prema najnovijim izlazima modela ona nam donosi značajno manje oborina u odnosu na današnju te nešto niže temperature zraka. Samim time snijega može biti i u nižem području.

Snijeg u središnjoj Istri u većini slučajeva je zahtjevno predvidjeti, no posljednji izlazi WRF-a i DHMZ-ovog ALADIN-a suglasni su kako će glavnina oborina ipak pasti južnije od Istre, što će s razmjerno visokim temperaturama zraka za snijeg vjerojatno biti nedovoljno za veća snježna iznenađenja, javlja IstraMet.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa