Holcim sa po 2.000 kuna nagradio ideje zaposlenika

0
Damir Brenčić, Bruno Dobrić i Vlado Franković, tim koji je osvojio prvu nagradu
Damir Brenčić, Bruno Dobrić i Vlado Franković, tim koji je osvojio prvu nagradu

Kultura zdravlja i sigurnosti na radu u Holcimu u Hrvatskoj gradi se intenzivno već više od 15 godina. I još uvijek postoje akcije i mogućnosti za poboljšanja. Zato se svake godine u tvornicama LafargeHolcim Grupe u 70 zemalja svijeta održavaju Dani zdravlja i sigurnosti. Uvijek se obilježava jedna tema, a krajem prošle godine tema je bila ostvarenje dobrih praksi. Dobre prakse su akcije koje su osmislili zaposlenici LafargeHolcim Grupe i ostvarili u svom svakodnevnom radu kako bi unaprijedili zdravlje i sigurnost svojih radnih mjesta.

Opisi tih akcija objavljuju se na zajedničkoj internoj platformi kako bi se primijenilo u ostalim tvornicama. Kako bi dodatno potaknuli zaposlenike da ostvare svoje ideje ili ideje preuzete s te platforme Holcim u Hrvatskoj je postavio nagradni fond od 24.000 kn. Nagradu su podijelila 4 najbolja tima, ukupno 11 Holcimovih zaposlenika.

„Nula ozljeda možemo postići uz dobre ideje. I važan uvjet da te ideje ne ostanu samo izgovorene ili zapisane, jer ideje donose rezultat samo ako se pretvore u akciju. Upravo smo zbog toga tijekom Dana zdravlja i sigurnosti radili na ostvarenju dobrih praksi. Pozvali smo zaposlenike da predlažu ideje za svoje radne procese, a sve prijavljene sudjelovale su u izboru za nagradu.“, rekla je Nedeljka Stanić Gulam, Holcimova stručnjakinja zaštite na radu za agregate i betone.

Svaku predloženu ideju zaposlenici su objasnili kroz tri kriterija. Trebalo je objasniti koji je doprinos ideje, u kojoj mjeri ideja smanjuje rizik na radnom mjestu i koji broj ljudi će imati koristi od implementacije. Zatim je trebalo navesti koliko je vremena i koji trošak potreban za implementaciju te ideje. Najbolje ideje glasanjem su odabrali članovi Holcimovog Odbora zaštite na radu.

Prvu nagradu dobili su zaposlenici za spuštanje rasvjete u mehaničkoj radioni

„Prvu nagradu, svaki po 2.000 kn, dobili su zaposlenici koji su predložili i proveli spuštanje rasvjete u mehaničkoj radioni što osigurava jednostavnije i sigurnije održavanje. Drugu nagradu, svaki po 1.000 kn dobili su zaposlenici koji su osmislili, izradili i instalirali zaštitna vrata uz mlin cementa koja direkto sprječavaju mogućnost nastanka teških ozljeda na radu. Ugradnja tzv. „bijelog zvuka“ za vožnju unatrag umjesto standardnog signala na mobilnoj opremi (utovarivači, damperi) čime se stvara ugodniji zvučni efekt za okolinu, prema glasovima je osvojila treće mjesto, a svaki zaposlenik u timu je za tu incijativu dobio po 750 kn. Osim prve tri spomenute nagrade, odlučeno je nagraditi i zaposlenike iz odjela elektro održavanja koji su dodatnim elektro instalacijama poboljšali i pojednostavnili pomicanje ventilatora za hlađenje plašta peći, pa je i ta aktivnost s obzirom na kriterije utrošenog vremena, troška izrade i velikog utjecaja na poboljšanje sigurnosti nagrađena sa po 500 kn za svakog člana tima.“, objasnio je Sebastian Milotić, Holcimov stručnjak za zaštitu na radu u segmentu cementa.

Osim nagrađenih ideja, Holcim će raditi i na nekim drugim akcijama, kao što su npr. sustav evidencije vanjskih izvođača radova ili uređaj za praćenje radnika koji radi sam kako bi se dobila automatska informacija u slučaju problema ili nesreće.

Svaki nagrađeni zaposlenik je za iznos nagrade pojedinačno mogao izabrati poklon bon na temu zdravlja i sigurnosti, sporta ili hobija, pregled po izboru u zdravstvenoj ustanovi, godišnju kartu za vježbe ili teretanu, trening sigurne vožnje, bon za neki sportski dućan, ljekarnu, trgovinu zaštitnom opremom i alatom za hobi aktivnosti.

Prvu nagradu osvojila je akcija spuštanja rasvjete: zvuči jednostavno, ali sigurnost na radu je zapravo jednostavna,
ključ je da primijetimo opasnosti i reagiramo kako bismo uklonili rizik od nastanka potencijalnih opasnosti i ozljeda na radu.   

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa