Onečišćenje zraka: Jedan istarski grad je među najboljima u Europi

0
Ilustracija (foto: Ivica Galović/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Ivica Galović/PIXSELL)

Deseci tisuća stanovnika europskih gradova umiru perano svake godine zbog onečišćenja zraka, izjavili su znanstvenici u studiji koja je rangirala više od 800 gradova prema riziku od rane smrti od dva vodeća zagađivača, donosi Poslovni.hr.

Studija objavljena ovaj tjedan u stručnom časopisu The Lancet Planetary Health analizirala je rizik od izloženosti dušikovom dioksidu – otrovnom plinu, jednom od ispušnih plinova automobila, i izloženosti sitnim česticama koje mogu uključivati dim, prašinu i pepeo.

Znanstvenici su nakon toga kreirali internetski alat koji omogućuje stanovnicima da vide rang listu svojih gradova zajedno s podacima koji uspoređuju njihovu kvalitetu zraka s onom u drugim urbanim središtima.

“Gradovi su žarišta onečišćenja zraka”, rekao je autor studije Mark Nieuwenhuijsen s barcelonskog Instituta za globalno zdravlje, dodajući kako se nada da će internetska stranica za usporedbu podataka pomoći u podizanju svijesti o “tihom ubojici”.

“To je vrlo dobar alat za ljude da vide što se događa u njihovom gradu… i stvarno bi trebali iskoristiti tu informaciju za poticanje na akciju”, izjavio je.

Znanstvenici su u novoj studiji koristili podatke specifične za gradove o kvaliteti zraka kako bi izračunali koji se postotak smrtnih slučajeva može pripisati izlaganju dušikovom dioksidu i sitnim česticama.

Oko 51.000 prijevremenih smrti od sitnih čestica i 900 od dušikovog dioksida moglo bi se spriječiti svake godine kad bi gradovi smanjili onečišćenje na razine koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), izračunali su.

Madrid je na vrhu po onešićenju dušikovim dioksidom i do 7 posto svih prirodnih smrti prouzročeno je tim zagađivačem, kažu znanstvenici, a nakon prijestolnice Španjolske slijede Antwerp, Torino, Pariz i Milano.

Gradovi u talijanskoj dolini Po, južnoj Poljskoj i istočnoj Češkoj imaju najveći rizik od smrti od sitnih čestica, koje dolaze iz šireg spektra aktivnosti, uključujući industriju i grijanje u kućanstvima.

Sjevernoeuropske zemlje poput Islanda, Norveške i Švedske dominiraju listom gradova s najnižim postotkom smrti pripisanih dušikovom dioksidu i sitnim česticama, a među njima se našla i Pula u Hrvatskoj, piše Poslovni.hr.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

PREDSTAVNIK/ICA U KAMPU

Do: 31.03.2021.

FAŽANA-FASANA, ISTARSKA ŽUPANIJA

SKLADIŠNI RADNIK/SKLADIŠNA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PRODAVAČ/PRODAVAČICA TEKSTILOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/KUHARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA