655 boris 970

Damir Kajin o izborima, Miletiću, Feriću, Jakovčiću i Cuccurinu

0
Damir Kajin
Damir Kajin

„Da, možda budem nosio jednu županijsku listu. Kada je bal neka bude karneval kojeg ove godine neće biti. Izbori, jasno, nisu maškare, izbori su opredjeljenje i u kom će pravcu neka sredina. A građanima treba omogućiti barem da imaju izbor“, odgovorio je Damir Kajin na naše pitanje hoće li se na predstojećim lokalnim izborima kandidirati za župana.

* Imate li ponuda iz stranaka?
- Ponuda ima, novaca nema, a bez toga nema ni kandidature. Bez novaca ne da ne možeš doći do medija, ne možeš si ni benzin platiti.

Buzet je drugo, u Buzetu sigurno idem u izbore. Tu naša nezavisna lista ima obvezu prema građanima. Prije četiri godine bili smo druga opcija i sada ćemo biti još bolji. Zagovaram širu koaliciju. Mislim da smo svojim nastupom pripomogli da se u ne baš teškim vremenima stvari u Buzetu mijenjaju. Ali, nas tek čekaju teška vremena: 2013 godine imali smo 20 milijuna kuna oročenog novca, a danas gotovo isto toliko duga. Nakon pandemije i potresa teško da se može išta očekivati, kako od države, tako i od EU.

Danas postoje tri Istre: jedna je ona uz Istarski Y, druga je uz more, a treća je izolirana od ljudi i Boga kao Buzet.

'S novcem koji je država dala za Uljanik mogla bi se obnoviti cijela Banija'

 Pula je slučaj za sebe - razorili su Uljanik. Katastrofe koje vezujem uz Pulu su kuga u srednjem vijeku koja je grad svela na 1.500 ljudi, bombardiranje saveznika koje je odnijelo stotine pulskih života, egzodus koji je ispraznio Istru i krah Uljanika u kojemu danas nema ni mačke. Koliko je država isplatila za tu katastrofu, kao i za Uljanik plovidbu? Gotovo pet milijardi kuna! S tim novcima mogla bi se obnoviti cijela Banija. I nitko za ništa ne odgovara.

 

* Ima li Ferić šanse protiv Miletića?
- Ferić nije i ne može biti konkurencija IDS-u. IDS ima infrastrukturu, IDS je ostavio svojevrsni trag, izvorni IDS je učinio Istru prepoznatljivom. Takav IDS je, za razliku od bilo koje druge stranke, očuvao gospodarsku osnovu Istre i politički je afirmirao. To nije učinio Miletić. Posao u Županiji je 'laganini', opuštajući, nešto stvoreno za Jakovčića ili Miletića. Ali, postoji jedna razlika: za Istru ne bi bilo dobro da Miletić bude župan, što zbog Uljanika, što zbog nekih drugih stvari. No, tu ne vidim ni Ferića. 

* Misliš li da je Jakovčić doista rekao ‘zbogom’ politici?
- Jakovčić živi politiku kao i ja, ali u nju se neće vratiti. Možda zbog Uljanika, možda finskog Afaraka, od čijih vlasnika Finci potražuju 300 milijuna eura, a ne zaboravite da je on bio šef nadzornog odbora te, pod navodnicima, Končareve tvrtke. Trebao sam u 21. siječnja u Pazinu imati ročište o Končarevoj tužbi zbog duševnih zbog banalne tvrdnje da je suvlasnik Glasa Istre čijim je novinarima, točnije malim suvlasnicima, isplatio 1,8 milijuna eura ili cirka 14 milijuna kuna. Odgodio je i to ročište, ali je zato opet meni stvorio trošak.

* Hoće li se Plinio Cuccurin na bilo koji način uključiti u ove izbore? Hoće li možda podržati Ferića?
- Cucurin ima interesa i od državnih i lokalnih vlasti, iako bi s novcima koje posjeduje mogao živjeti gdje god poželi. Jasno da ima utjecaja i na medije, lokalnu vlast, pa i državnu. Ono što je žalosno u Istri je što nakon mene nema nikoga koji bi mogao utjecati da se korigiraju odnosi, bilo oko turističkog zemljišta, bilo privatizacije, bilo kriminala u policiji, bilo pokušaja otuđenja Istarske banke, bilo svojedobnoj pomoći Uljaniku…

Makar, da budem iskren, što meni treba da se kao što sam se 25 godina dizao u 5.30, a išao spavati u 24.00 zamjeram svima, hodam po sudovima za izgovorenu riječ gdje govoriš u ime drugih, a ondje ti se ti isti izruguju jer se nisi okoristio? - zapitao je na kraju našeg razgovora Damir Kajin. (Razgovarao: Nenad Čakić)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

VANJSKI RADNIK/VANJSKA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ŠANKER/ŠANKERICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLASTIČAR/SLASTIČARKA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ČUVAR/ČUVARICA PARKINGA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA