Kamenoklesar Guerino Raca: 'Svatko se bori koliko god može'

0
Guerino Raca
Guerino Raca

Poznati bujski kamenoklesar Guerino Raca rođen je 1956. u Montrinu kraj Buja gdje i danas živi. Jedanaest je godina radio kao kamenoklesar u Italiji s bratom, da bi se 1992. odlučio na otvaranje vlastitog poduzeća za obradu mramora i granita RS Granit. Godine 2016. otišao je u zasluženu mirovinu, ali i danas je povremeno aktivan. S njim smo razgovarali o njegovim radnim i životnim iskustvima.

* Vi se bavite pretežno oblikovanjem granita za nadgrobne spomenike i stepenice. Kažu da je granit postojaniji i otporniji na vanjske uvjete, odnosno tvrđi od mramore, koji se također često upotrebljava u Istri. Vaše komentar?
- Granit je otporniji na vanjske uvjete. U usporedbi s kamenom i mramorom granit ne gubi sjaj ali isto tako nisu svi graniti jednako otporni na vanjske uvjete. To se pogotovo odnosi na granite koji u sebi imaju dosta željeza, pa znaju s vremenom stvoriti pukotine. Isto tako, graniti nisu više kao nekad. Dosta su tretirani s rezinom da bi se pokrili nedostaci koji izlaze van s vremenom. Takve granite treba izbjegavati.

* Kako je bilo nekad raditi posao kamenoklesara, a kako je danas?
- Nekad je bilo lakše, jer se nisu upotrebljavale tolike vrste granita. Sada kupci traže svakakve boje, a onda, ono što ostaje, teško je ukomponirati sa sljedećom nabavom, jer su ploče drugačije boje i strukture, pa ostane puno zaliha na skladištu.

* S obzirom da ste na pograničnom području, jeste li imali narudžbe iz inozemstva?
- Dosta nam se javljaju kupci iz Slovenije, ali više radi izrade stepenica i polica. Imali smo isto tako i narudžbe nadgrobnih spomenika za Sloveniju.

 

* Odakle istarski kamenoklesari nabavljaju granit, a odakle mramor? 
- Kamenoklesari iz Istre većinom uvoze sve iz Italije, isto tako i mramor.

* Kod odabira nadgrobnog spomenika, kako naći granicu između skromnosti i dostojnog obilježja za pokojne? Vrijedi li i tu pravilo 'manje je više'?
- Nadgrobni spomenik koji ima visoku cijenu ne znači da je kvalitetniji od onog spomenika koji je recimo, koštao upola manje. Jeftiniji granit ne znači da je lošiji. sve ovisi odakle dolazi.

* Koja je najčudnija ili najzahtjevnija narudžba koju ste odradili? Je li netko tražio nešto neobično za nadgrobni spomenik?
- Od bloka mramora veličine cirka 1m x 1m isklesano je sidro, koje je trebalo nasloniti na okvir za sliku obrubljenu špagom koja završava na sidru.

* Kako ocjenjujete položaj malih poduzetnika i obrtnika na Umaštini?
- Ne bih znao reći. Mislim da svatko se bori koliko god može. Nekima ide odlično, neki spajaju kraj s krajem. Iako mislim da su općenito na našem području poduzetnici u dosta dobrom položaju.

* Imate li neki hobi? Kako provodite slobodno vrijeme?
- Slobodno vrijeme provodim oko maslina i konja, ali najviše oko male unučice koja ima godinu dana. Kad sam bio mlađi bavio sam se spotom, karateom, bodybuildingom... Sada sporta nema, ali svejedno sam dosta aktivan. (Razgovarao: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa