sjednica vijeća

Severki Verbanac treći mandat na čelu medulinskog vrtića

0
Severka Verbanac (foto: Medulin FM)
Severka Verbanac (foto: Medulin FM)

Pretposljednja sjednica Općinskog vijeća Općine Medulin u 2020. godini održana je 15. prosinca a na njoj su vijećnici raspravljali o 12 točaka dnevnog reda. Sjednica je zbog pogoršane epidemiološke situacije održana elektroničkim putem, kako bi se izbjegla fizička prisutnost vijećnika na sjednici.

Općinski vijećnici donijeli su odluku o usvajanju Programa korištenja sredstava naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru na području općine Medulin za 2021. godinu, a prema kojem se 30% ostvarene naknade u planiranom iznosu od 50.000 kn koristi za izradu prostornih planova i to UPU zone ugostiteljsko turističke namjene Kanalić zapad i UPU zone ugostiteljsko turističke namjene Bumbište.

Sukladno Zakonu o vlasništvu i Zakonu o upravljanju državnom imovinom donijeta je Odluka o usvajanju Godišnjeg plana upravljanja imovinom u vlasništvu Općine Medulin za 2021. godine. Općinskoj tvrtki Medulinska rivijera d.o.o. povjereno je obavljanje komunalne djelatnosti održavanja igrališta i urbane opreme temeljem Odluke o povjeravanju obavljanja komunalne djelatnosti održavanje igrališta i urbane opreme, što podrazumijeva održavanje igrališta, popravak i sanaciju oštećene urbane opreme te nabavu nedostajuće urbane opreme na javnim površinama u Općini Medulin.

 

Donošenjem Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o odvodnji i pročišćavanju otpadnih voda na području Općine Medulin ista je usklađena s odredbama Zakona o vodama. Odlukom je definirano da se otpadne vode iz sustava javne odvodnje ispuštaju na uređajima Marlera, Bumbište i Premantura, a iznimno je utvrđena mogućnost osiguravanja internog sustava otpadnih voda, odnosno sustava vodonepropusnih sabirnih jama kao osnovnog sustava otpadnih voda koje predstavljaju osnovnu infrastrukturu i to u zonama obuhvata Urbanističkih planova: UPU Ševe, UPU Medulin jug, UPU Pećine, UPU Volme, UPU Kunfin, UPU Muća.

O luci Puntica

Zona obuhvata Urbanističkog plana uređenja poslovne namjene Ševe planira se uspostavom internog sustava odvodnje otpadnih voda za navedeno područje poslovne namjene uz mogućnost rješavanja otpadnih voda i putem sabirnih jama (s uređajima za pročišćavanje) do trenutka mogućnosti priključenja na javni sustav odvodnje. Sukladno uputama Ministarstva financija izmijenjena je odredba o stupanju na snagu Odluke o porezima, te će se odluka s neizmijenjenim stopama poreza primjenjivati od 1. siječnja 2021. godine.

Temeljem zahtjeva koncesionara Luke posebne namjene – Luke nautičkog turizma Puntica, odobreno je zaključivanje Dodatka Ugovoru o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – luka nautičkog turizma „Puntica“ Medulin na način da je produljeno trajanje koncesije s 17 godina i 5 mjeseci na 20 godina. Zbog isteka postojeće koncesije, donijeta je odluka o objavi obavijesti o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja mini ski lift žičare za skijanje na vodi na lokaciji Volme Šćuza, te će se po stupanju na snagu iste, objaviti javni poziv za dostavu ponuda. U koncesiju se daje 7363 m2 morskog dijela pomorskog dobra, a početna naknada za koncesiju iznosi 2,00 kn/m2 te 1,5% prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti. Koncesija će se raspisati na rok od 5 godina.

Obzirom da je tek donijeta Nacionalna razvojna strategija, nije bilo moguće započeti izradu Strateškog razvojnog programa za naredno razdoblje, te je donijeta Odluka o produljenju važenja Strateškog razvojnog programa Općine Medulin  2015. – 2020. za još jednu godinu, odnosno na 2021. godinu. Obzirom da u Općini Medulin djeluje vijeće albanske nacionalne manjine, sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, donijeta je Odluka o načinu financiranja vijeća albanske nacionalne manjine, sukladno kojoj će Vijeće u 2021. godini imati na raspolaganju 20.000 kn za provođenje aktivnosti utvrđenih programom rada vijeća. 

Općina Medulin će temeljem odluke vijeća pristupiti sporazumu o suradnji – Terre di Matilde - Europskoj grupi za teritorijalnu suradnju “Le terre di Matilde in Europa” što će omogućiti sudjelovanje u zajedničkim projektima i lakšem dobivanju sredstava EU s ciljem unaprjeđenja povijesne, kulturne i prirodne baštine. EGTS „Le terre di Matilde in Europa“ ima zadatak promicati i podržavati teritorijalnu suradnju te jačati ekonomsku i socijalnu koheziju. Specifični cilj EGTS-a je promicati unapređenje obuhvaćenog teritorija kroz zaštitu, konzervaciju i obnovu spomeničkih i okolišnih dobara kroz kulturne i promotivne turističke aktivnosti.

O projektu Le terre di Matilde in Europa

Identificirana su tri prevladavajuća tematska područja za programe i projekte EGTS-a „Le terre di Matilde in Europa“:

1) Oporavak povijesne baštine: spomenička i okolišna dobra, dvorci, kuće, kule i crkve; povezujuće strukture, ceste, biciklističke staze, pješačke staze, plovni putovi; poboljšanje krajobraznih ljepota.
2) Promocija i turističko unapređenje teritorija: prihvatni objekti, koordinacija između muzeja, gastronomske posebnosti, povijesni pregledi i oživljavanje povijesnih događaja.
3) Dinamična potraga za ženskim talentom koji se skriva u povijesti počevši od Adelaide i Matilde di Canossa pa sve do danas.

Na koncu je donijeto rješenje o imenovanju Severke Verbanac ravnateljicom DV Medulin u još jednom, trećem mandatu. Predsjednik vijeća Dražen Mišković zahvalio je svim vijećnicima na sudjelovanju na sjednici vijeća, ističući da je vijeću prisustvovalo 11 vijećnika, a da su sve odluke donesene jednoglasno, te je najavio održavanje još jedne sjednice općinskog vijeća na kojoj će se raspravljati i odlučivati o proračunu za slijedeću godinu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa