zaštita kulturnih dobara

U starogradskoj jezgri Pazina nastavljeni projekti obnove

0

Gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, te Nevija Srdoč, pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti i Emina Svilar, viša stručna suradnica za kulturu predstavili su 10. prosinca programe obnove i zaštite kulturnih dobara realizirane u ovoj godini.

Konferencija je održana u najstarijoj gradskoj jezgri, gdje se veliki dio višegodišnjih programa redovito i provodi, između našeg najstarijeg i najvažnijeg kulturnog dobra - Kaštela i Citadele, odnosno podgrađa Kaštela, gdje se radovi sanacije građevine u gradskom vlasništvu provode zadnje dvije godine.

 

Gradonačelnik Krulčić je istaknuo kako je ova godina, s obzirom na uvjete uzrokovane pandemijom, po mnogočemu bila jedinstvena, zahtjevna i izazovna, te su uvjeti za provedbu programa bili uvelike otežani, a financijska sredstava bitno umanjena, ali je dobar dio programa ipak realiziran.

Ove godine uloženo oko 465.000 kuna

Ukupna vrijednost ovogodišnjeg programa obnove i zaštite kulturnih dobara iznosi oko 465.000 kuna, od čega je Ministarstvo kulture i medija izdvojilo 340.000 kuna, a Grad Pazin gotovo 125.000 kuna.

U najstarijem dijelu grada provode se višegodišnji programe obnovi i zaštite na tri građevine, odnosno građevinska kompleksa; to je Kaštel, na kojem se različiti radovi sanacije i privođenja novoj namjeni provode redovito zadnjih 30-ak godina. Zatim je tu Palača Rapicio, na kojoj su radovi konstruktivne sanacije i uređenja lokaliteta, s ciljem privođenja objekta novoj namjeni, započeli 2012. godine i provodili su se redovito do 2019. godine. Treći je kompleks građevina pod nazivom Citadela, na kojem je program obnove započeo radovima preventivne sanacije u 2019. godini.

Sanacija na prostoru Citadele

Ove godine, zbog umanjenih sredstava, uslijed pandemije virusa, programi na Kaštelu i palači Rapicio nisu provođeni, ali je nastavljen program sanacije građevine u gradskom vlasništvu na prostoru Citadele, na k.č. 115 S.I. (1521 N.I.) k.o. Pazin, koja će kraj ove godine dočekati u novom ruhu, odnosno izvedbom ovogodišnjih radova dobila je novu krovnu konstrukciju i krovište, dok se u idućoj godini planira izvedba nove međukatne konstrukcije i radovi na fasadi, što je važan korak u njenom privođenju novoj funkciji s novim sadržajima.

„Program je poduprlo Ministarstvo sa 100.000 kuna u ovoj i isto toliko u prethodnoj godini, a sredstva Grada Pazina u ovoj su godini iznosila oko 83.500,00 kuna, a u prethodnoj oko 62.000,00 kuna“, rečeno je konferenciji za novinare.

Obnova zvonika crkve sv. Nikole

Osim radova na Citadeli ove je godine realiziran i program etapne obnove zvonika crkve sv. Nikole, kojem je sanirano prilazno stubište, a ukupna vrijednost programa je 101.500 kuna, od čega financijska potpora Ministarstva iznosi 100.000 kuna. Dovršena je i konstruktivna sanacija bastiona Turnić u Lindaru, čime je zaključen višegodišnji program sanacije Turnića započet 2017. godine. Ministarstvo je ove godine poduprlo program iznosom od 140.000 kuna. No, u Lindaru se planira nastavak programa koji bi obuhvatio sanaciju cijelog kompleksa bedema oko župne crkve sv. Mohora i Fortunata te vilu Baxa.

„Na natječaje Istarske županije i Ministarstva kulture i medija prijavljeni su nastavci svih dosadašnjih višegodišnjih programa, pa Grad Pazin planira brojne programe u idućoj 2021. godini, a Županiji i Ministarstvu smo zahvalni na redovitoj financijskoj potpori, bez koje programi ne bi bili ovako uspješni, te se nadamo jednako uspješnoj suradnji u budućnosti“, rekao je Krulčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa