Andrea Matošević dobitnik nagrade 'Milovan Gavazzi'

0
Andrea Matošević (foto: Sajam knjige u Istri)
Andrea Matošević (foto: Sajam knjige u Istri)

Andrea Matošević, doktor znanosti, izvanredni profesor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, dobitnik je nagrade „Milovan Gavazzi“ Hrvatskoga etnološkog društva (HED) za 2019. godinu u kategoriji znanstvenoga i nastavnog rada za monografiju „Doći u Pulu, dospjeti u tapiju. Etno-filozofska studija lokalnog fenomena“, u izdanju Durieuxa i Instituta za etnologiju i folkloristiku.

HED od 2003. godine dodjeljuje Godišnju nagradu i Nagradu za životno djelo „Milovan Gavazzi“ za izuzetan i trajan doprinos u promicanju etnološke struke. Nagrada za životno djelo može se dodijeliti istaknutim pojedincima, a godišnja nagrada pojedincima i grupama – muzejima, institucijama i drugim pravnim osobama, u kategorijama muzeološki rad, znanstveni i nastavni rad, zaštita kulturne baštine, popularizacija struke te studentski rad.

 

U svojem nagrađenom etnografskom istraživanju prof. Matošević analizirao je „tapiju“, žargonski termin iz pulskog urbanog slenga kojeg je pokušao objasniti prema generacijskom ključu razgovarajući s više od trideset ljudi različitih generacija, te interpretirao spomenuti koncept iz sociolingvističkog, kulturološkog, filozofskog i usmeno-povijesnog rakursa kako bi se stekao uvid u neformalan i lokalan fenomen.

Andrea Matošević izvanredni je profesor na Odsjeku za nastavničko obrazovanje i strane jezike Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te jedan od osnivača i istraživača u Centru za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS). Područja njegova istraživačkog interesa nalaze se u domeni antropologije rada i industrije, antropologije i etnografije socijalizma te popularne kulture. Svečano proglašenje nagrađenih održat će se na Izvještajnoj skupštini Društva u petak, 11. prosinca 2020. godine u 12 sati u online formatu, a imena svih dobitnika dostupna su u službenoj Obavijesti.  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa