istranka iz kožljaka

Leonori Surian Popov nagrada za najbolju žensku ulogu u opereti

0
 Leonora Surian (foto: Danilo Pavletić/24sata)
Leonora Surian (foto: Danilo Pavletić/24sata)

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika dodijelilo je  tradicionalne nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja, dok su redateljica Ivica Boban za dramu i operni pjevač Giorgio Surian za operu laureati 28. Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje, piše Jutarnji.hr.

Dodjelu 28. nagrada Hrvatskoga društva dramskih umjetnika (HDDU), koja je zbog pandemijskih okolnosti i epidemioloških mjera ove godine umjesto u Hrvatskom narodnom kazalištu upriličena u studiju Hrvatske radiotelevizije uz izravan prijenos na Drugom programu HTV-a, bez nazočnosti uzvanika i nominiranih umjetnika, vodio je glumac Tarik Filipović, a svaki je laureat dobio pola minute vremena za kratko obraćanje gledateljima.

Svečanost se održava 24. studenoga u spomen na isti datum davne 1860. kada je glumac Vilim Lesić na pozornici Narodnoga kazališta na Markovu trgu u Zagrebu, nakon prekida predstave na njemačkome jeziku a na nagovor Dimitrija Demetra rekao: Od danas će se na zagrebačkoj pozornici glumiti samo na hrvatskome jeziku.

 

Najbolju žensku ulogu u opereti/mjuziklu ostvarila je Leonora Surian Popov, inače rodom iz Kožljaka na Labinštini, ulogom Norme Desmond u mjuziklu "Sunset Boulevard" redateljice Renate Carole Gatice u produkciji HNK Ivan pl. Zajca Rijeka, a tom je kazalištu otišla još jedna nagrada, Fabijanu Pavlu Medvešeku za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u opereti/mjuziklu u mjuziklu "Evita" (režija Renata Carola Gatica).

Za iznimno bogatu i respektabilnu karijeru ostvarenu tijekom više od 50 godina rada, nagrada HDDU-a za svekoliko umjetničko djelovanje u drami ove je godine dodijeljena Ivici Boban, redateljici, koreografkinji, autorici dramskih tekstova i kazališnih projekata, dramaturginji, scenaristici, plesačici i glumici. Cijenjena u svijetu kao iznimno inventivna i inovativna umjetnica, Boban slovi kao jedan od vodećih autoriteta u polju glumačke pedagogije, umjetnica koja je svojim radom i rezultatima otvorila nova saznanja i poglede na umjetnost kazališta, umjetnost glume i kazališnu pedagogiju, više na Jutarnji.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa