SDP: 'IDS se prema Štinjanu odnosi kao prema neželjenom djetetu'

0
Igor Belas i Drago Marić
Igor Belas i Drago Marić

SDP Pule održao je 20. studenog press konferenciju na području mjesnog odbora Štinjan. Igor Belas, potpredsjednik SDP Pule i gradski vijećnik, te Drago Marić, član predsjedništva SDP Pule i vijećnik u MO Štinjan govorili su o problemima s kojima se susreću stanovnici Štinjana.

Uvod na press konferenciji imao je Igor Belas koji se obratio okupljenima i zahvalio na dolasku.

„Mi nastavljamo obilazak mjesnih odbora na području Pule kako bismo ukazali na probleme koje stanovnici Pule imaju, ovom prilikom zahvaljujem se svim onim građanima koji nam se javljaju i šalju problematiku svojih mjesnih odbora te ih pozivam da to čine i dalje. Danas smo u Štinjanu gdje na prvi pogled već vidite što je ovdje problem ako pogledate oko sebe“,  rekao je Belas i nastavio: „Kao što vidite gradnja stambenih objekata u ovom mjesnom odboru ne staje, ali zato vidimo kako komunalna infrastruktura u ovim krajevima kao da ne postoji. Ceste gdje se vozila jedva mimoilaze, nema nogostupa, a o javnoj rasvjeti i kanalizaciji bolje da ne počinjemo, zapravo što više gledate o čemu se tu radi, možemo zaključiti kako se vladajući IDS prema Štinjanu odnosi kao prema neželjenom djetetu.“

Detaljnije o problemima govorio je vijećnik SDP-a u MO Štinjan Drago Marić.

'Planiranih 9 milijuna kuna uloženo drugdje'

„Na ono što je Igor rekao, mogu reći kako se slažem i još jednom konstatirati kako je Štinjan očito prava periferija i nebitan mjesni odbor u Puli“počeo je svoje obraćanje Drago Marić: „Štinjan je sada jedno veliko gradilište gdje se grade stanovi i apartmani, što ne prati ama baš nikakva infrastruktura. Štinjan je mjesni odbor gdje velika većina nema kanalizaciju, javnu rasvjetu, nema riješen problem odvodnje, mnoge ulice nisu asfaltirane. Dovoljno je reći da samo tri ulice imaju nogostup!  

Svake godine odazivamo se na poziv da predložimo što treba financirati iz gradskog proračuna, na kraju od svega što predložimo jako malo se uvrsti u proračun, pa onda doživimo da i to malo što se uvrstilo na kraju ne bude realizirano. Dosada nisu niti jedno savjetovanje s građanima oko proračuna započeli prezentacijom što je u prethodnoj godini predloženo, a što realizirano ili zašto nije realizirano. Ovo sada što se organizira pred svaki proračun je bacanje prašine u oči gdje se kao nešto dogovara s građanima, a ustvari ništa od toga iz godine u godinu.

 

Licemjeran odnos gradske vlasti prema Štinjanu očituje se na jednom najzornijem primjeru, a to je groblje u Štinjanu. Za 2016., 2017., 2018. godinu planirana su sredstva u proračunu u iznosu po tri milijuna kuna u svakoj godini za groblje u Štinjanu. Znači, ukupno devet milijuna u tri godine. Licemjeran odnos je to što su to bile stavke da zavaraju stanovnike Štinjana i ostatka Pule kako se eto nešto radi, a znalo se da građevinske dozvole za groblje tada nije bilo. Međutim, kada je dozvola ishodovana onda se za 2020. nisu uopće planirala sredstva. Tijekom tri proračunske godine koje sam naveo, ukupno devet milijuna kuna raspoređeno je negdje drugdje.

Treba istaknuti kako se dio radove ove godine na groblju ipak realizirao, ali sredstvima trgovačkog društva Monte Giro d.o.o., a ne novcem iz proračuna kako je bilo predviđeno svih ovih godina. Drugi primjer koji moram spomenuti su tiskana izdanja jednih dnevnih novina gdje su pobrojani projekti koji su realizirani u mjesnim odborima na području Pule, a gdje je tu Štinjan? Štinjana nema jer se ništa ne ulaže. Kada se spomene ulaganje u plažu ''Hidrobaza'' odmah se naježim jer to ulaganje kao što znamo nije financirao Grad Pula, a pogotovo ta plaža nije rađena samo za Štinjance. Da ne bi i sportsku lučicu sa 200 vezova, koju su sami Štinjanci izgradili bilo prezentirano kao veliko ulaganje Grada Pule i vladajućih.

'Vladajući, vratite barem dio novca u MO Štinjan!'

Komunikacija i razumijevanje trgovačkih društava Pula Sport, Pragrande, Vodovod, Herculanea, Pulapromet uopće ne postoji. Naša autobusna linija iz mjesnog odbora ne staje kod niti jednog trgovačkog centra niti u blizini bolnice. Svi zahtjevi za vodovodnu infrastrukturu, kanalizaciju, odvodnju i slično dobivaju isti odgovor – čeka se projekt Pula sjever ili su neriješeni imovinsko pravni odnosi. Održavanje zelenih površina je slabo, da ne kažem nikakvo, kao i čišćenje ono malo asfaltiranih ulica što imamo. Je li normalno da su izgovori isti iz godine u godinu?

Pula Sport je još jedna nevjerojatna ustanova, igralište i ostale objekte NK Štinjan izgradili su sami stanovnici Štinjana, a sada je to sve vlasništvo Pula Sporta koji nema sluha za ništa što smo predlagali.

Moram na kraju biti malo i ciničan pa reći da iako smo već dugi niz godina sustavno zanemarivan,i moram priznati da sam uočio pomake na bolje u zadnje vrijeme, bilo je par većih zahvata, ali, eto, sasvim slučajno svi zahvati ispred kuća istaknutih članova IDS-a. Zar je previše što tražimo polivalentno igralište za djecu kako bi se mogla baviti raznim sportovima? Podsjećam kako postoji prostor u vlasništvu Pula Sporta, a projekt čekamo godinama. Divlji deponiji koji predstavljaju male ekološke bombe nisu nikada sanirani niti počinitelji sankcionirani jer mislim da komunalni redari niti ne znaju kako doći do Štinjana.

Mi ne tražimo puno, tražimo samo da Grad Pula i vladajući počnu vraćati barem dio novca u MO Štinjan i da se asfaltiraju ceste, naprave nogostupi i to primarno oko škole, da se naprave parkirališta na malim dijelovima zemlje koji su u vlasništvu Grada Pule, pozivamo Grad Pulu da za česticu koja ima 3.200 kvadratnih metara površine raspiše nekakav natječaj, pa makar u obliku javno – privatnog partnerstva kako bi se tamo mogli otvoriti, pošta, mesnica, apoteka, čitaonica i sav ostali sadržaj kojeg MO Štinjan trenutačno nema“ zaključio je svoje izlaganje Drago Marić, vijećnik SDP-a u MO Štinjan.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ARMIRAČ/ICA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KROVOPOKRIVAČ/ICA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A DIMNJAČAR/KA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA