Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu bogatiji nego lani

0
Velka Šuran, Graciano Prekalj, Klaudio Vitasović, Morena Smoljan Makragić i Franko Raguž
Velka Šuran, Graciano Prekalj, Klaudio Vitasović, Morena Smoljan Makragić i Franko Raguž

„Ove će godine program biti bogatiji nego lani, manifestacija će se održavati u još većem šatoru i imat ćemo više izlagača nego prošle godine“, tim je riječima na tiskovnoj konferenciji, održanoj 8. studenog, gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, najavio 7. Dane mladog maslinovog ulja koji će se održati u Vodnjanu, od 18. do 20. studenog ,u šatoru, na velikom parkiralištu. Manifestacija je prerasla domaće okvire i postala međunarodnom. Naime, na njoj ove godine sudjeluju izlagači iz čak šest država. Uz one iz Hrvatske (Istre i Dalmacije), s poljoprivrednim će se proizvodima predstaviti i izlagači iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Crne Gore i Srbije.

Meksička čokolada uronjena u mlado maslinovo ulje
Meksička čokolada uronjena u mlado maslinovo ulje

Prema Vitasovićevim riječima, ove su godine malo više uložili u promociju, izradili su web stranicu sa svim informacijama o manifestaciji, www.dmmu.info, a prisutni su i na Facebooku i Twiteru. Uz voditelje, Zdenku Gudelj i Battifiacu, u Vodnjan i ove godine dolazi talijanski stručnjak za maslinovo ulje, Marco Oreggio.

Suorganizator Dana je udruga Agroturist, čiji je stručni voditelj Franko Raguž najavio  predavanja renomiranih proizvođača, među kojima i onih talijanskih, vođene degustacije i Oil bar koji se prošle godine pokazao izuzetno uspješnim. Naime, u sklopu tzv. Oil bara gosti mogu degustirati ulja i čuti mišljenje stručnjaka. Tu će, dakako, glavni gost biti upravo Marco Oreggio. Za svoje će goste Agroturist organizirati i stručno vodstvo po vodnjanskim maslinicima, a Raguž je posebno istaknuo nasad maslina na kojem se nalaze sve sorte maslina, s čitave jadranske obale.     

Velka Šuran iz „LF cateringa“, koji je zadužen za gastronomski dio manifestacije, najavila je cooking show na kojem će nastupiti kuhari ugostiteljskih škola iz Pule, Rovinja i Poreča, a svoja će jela i kreacije predstaviti i 45 ugostitelja s područja Pule. Najbolji ugostitelji AZZRI-ja  pokazati će novi oblik prezentiranja kuhinje, a u kojoj koriste meso boškarina, sir i divljač. Tako će posjetitelji moći saznati i što je „pčelarstvo u padeli“. Kuhari hotela s pet zvjezdica  pobrinuti će se za predstavljanje kuhinje nekad i danas. „Gastronomija je evoluirala, kao što je i istarsko maslinovo ulje s vremenom postalo vrhunske kvalitete, pa želimo posjetiteljima pokazati što se sve danas i na koji način, može pripremiti“, kazala je Šuran i najavila gostovanje Srđane Jevtić i Tomislava Gretića iz popularnog kulinarskog showa, Masterchef.

Graciano Prekalj, direktor AZZRI-ja, istaknuo je da će na Danima ulja predstaviti njihove nove proizvode, salamu od boškarina, salamu s crnim tartufom, sušeni but i file u maslinovom ulju, a svi će se proizvodi moći i kušati i kupiti. „Odabrat ćemo timove koji će drugog dana manifestacije kuhati četiri jela na bazi mesa divljači, pa ćemo vidjeti kako će se u tome snaći. Želimo meso divljači uvesti u gastronomiju, stoga ćemo im dati da koriste sve dijelove mesa divljači, ali i goveda“, najavio je Prekalj.

Prema riječima direktorice Turističke zajednice Vodnjan, Morene Smoljan Makragić, upravo zahvaljujući Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjan dolaze brojni gosti iz Slovenije i Italije.

„Kako taj broj iz godine u godinu raste, TZ je organizirao programe za individualne i grupne goste, sa željom da ih upoznamo sa svim ljepotama Vodnjana“, rekla je i dodala da su sve dodatne informacije na web stranicama manifestacije.

„Cilj ove manifestacije je povezati maslinare i njihov vrijedan proizvod približiti potrošačima. Maslinari našeg područja su, zbog klimatskih uvjeta, imali jako lošu godinu, 80 posto maslina je zbog suše uništeno, stoga im je podrška itekako potrebna“, rekao je Vitasović na kraju.

Novinari su imali priliku kušati meksičku čokoladu uronjenu u sedam dana staro, bolje reći mlado maslinovo ulje. Kreacija je to tzv. maestra čokolade, Robeta Perića, kuhara „LF cateringa“. Iako se tako ne čini, kombinacija čokolade i maslinovog ulja stvarno je savršena. (Tekst i foto: Paola Albertini)

 

Program

Petak | 18.11.2011.

12:00   SVEČANO OTVORENJE SAJMA

12:00 – 21:00 GASTRO COOKING SHOW

  • 13h – Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre
  • 15h – 18h – Predstavljanje istarskih konoba i restorana na temu: „Ni gradele ni brodet“ – riba u gastronomiji južne Istre
  • 15:30h – „Birra u piatu“ – domaća bira obitelji Sinković u pripremi jela od ribe i divljači
  • 17h – „Pčelari u padeli“ – korištenje meda u pripremi jela od mesa divljači i ribe
  • 17:30h – Introdukcija mesa divljači u visoku gastronomiju – Lovački savez Istarske županije
  • 18h – Gastronomija hotela s pet zvjezdica – priprema menu-a od mesa lopatara sa Brijuna
  • 18h – „Bumbarske užance u kužini“

Tijekom dana - Radionica pripreme tjestenine – LF Catering – chef  Robert Perić 

14:00 – 18:00  PROGRAM EDUKACIJA U DOMU MLADIH

14:00   Vođena degustacija maslinovih ulja – Udruga USAMU, Buje

15:00  Projekt ZOOB: „Potrebe masline za vodom i hranivima u agroekološkim uvjetima Istre“, doc. dr. sc. Mario Sraka, mr. sc. Ivan Bratović, dipl. ing. agr. 

16:00  „Prilog poznavanju bioekologije maslininog svrdlaša u maslinicima Hrvatske“, prof. dr. sc. Mario Bjeliš

17:00 Radionica o primjeni dobre poljoprivredne prakse u Istri: Međunarodni projekt EU.WATER (SEES program): Sustav višestruke sukladnosti  i pravne regulative dobre poljoprivredne prakse s naglaskom na nitratnu direktivu (AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin) - Višnja Šimunović, dipl. ing. agr., Hrvatska poljoprivredna komora, Hrvoje Horvat, dr. vet. med. Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

21:00   Zatvaranje samja

Subota | 20.11.2011.

11:00   OTVARANJE SAJMA

11:00 – 21:00 GASTRO COOKING SHOW

  • 11h – Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre
  • 14h – AZRRI – kuharska radionica pripreme mesa Istarskog goveda - Boškarina – sudjeluje 20-ak najboljih AZRRI-evih ugostitelja sa temom boškarin i maslinovo ulje
  • 17h - Gastronomija hotela s pet zvjezdica – priprema menu-a od mesa lopatara sa Brijuna
  • 17:30h - „Bumbarske užance u kužini“
  • 18h – „Župan i gradonačelnici u padeli“   
  • 19.30h – „LF catering za špaheron“ – cooking spectacle; gostovanje gastro DJ-a Moris Civitico (Vodnjanka Pula)

Tijekom dana – slatke radionice LF cateringa by chef Robert Perić

14:00 – 18:00  PROGRAM EDUKACIJA U DOMU MLADIH

14:00   Vođena degustacija maslinovih ulja – Udruga USAMU, Buje        

15:00  “Novosti u međunarodnoj regulativi o maslinovim uljima: garancija za potrošače i proizvođače”, prof. Lanfranco Conte, Sveučilište u Udinama

15:45  „Bistrenje djevičanskog maslinovog ulja“, prof. dr. sc. Olivera Koprivnjak, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

16:30   „Nova regulativa u maslinarstvu i uljarstvu ulaskom Republike Hrvatske u EU“, mr.sc. Juraj Orenda, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH

17:15   Predstavljanje knjige „Maslina i maslinovo ulje u Hrvata“ prof.dr.sc. Ivo Miljković, dr.sc.Ljiljana Skočić, dr.sc. Vinko Milat MPRRR Republike Hrvatske

Obilazak Nacionalnog kolekcijskog i matičnog nasada domaćih i udomaćenih sorti maslina.

Termin: 12:00-14:00 Prijava zainteresiranih na info pultu.

21:00   Zatvaranje samja

Nedjelja | 21.11.2011.

11:00   OTVARANJE SAJMA

11:00 – 21:00 GASTRO COOKING SHOW

  • 11h - Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre
  • 14 - 18h – Predstavljanje istarskih konoba i restorana na temu: „Ni gradele ni brodet“ – riba u gastronomiji južne Istre
  • 15h - 18h – „Gušti sira i ulike“ – sirevi u kuharstvu – mljekare Latus i Vesna
  • 16:30h - „Bumbarske užance u kužini“
  • 17h - Gastronomija hotela s pet zvjezdica – priprema menu-a od mesa lopatara sa Brijuna
  • 17:30h – „Gušti profumi Brijunske kužine“ – priprema jela od divljači s Brijuna
  • 18h – Natjecanje u kuhanju „maslinari i vinari u sukobu s palentom“
  • 18h – HAPPY HOUR IZNENAĐENJA!
  • 19h – „Sponzori u padeli“
  • 20h – Gradonačelnik Vodnjana – palačinke po bumbarski

Tijekom dana – slatke radionice LF cateringa by chef Robert Perić

13:00 – 16:30  PROGRAM EDUKACIJA U DOMU MLADIH

13:00 Vođena degustacija ulja – Udruga USAMU Buje

14:15 „Kvaliteta istarskih maslinovih ulja domaćih sorti“, Marco Oreggia

15:00  „Senzorska kvaliteta djevičanskih maslinovih ulja autohtonih istarskih sorti”, Dr.sc. Karolina Brkić Bubola

15:45  „Maslinovo ulje u aromaterapiji“, Ines Bonazza

Obilazak Nacionalnog kolekcijskog i matičnog nasada domaćih i udomaćenih sorti maslina.

Termin: 12:00-14:00 Prijava zainteresiranih na info pultu.

21:00   Zatvaranje sajma

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa