Lerotić:

'Ne smije se diskriminirati studente stručnih studija'

0
Katarina Nemet, Marin Lerotić i Tulio Demetlika
Katarina Nemet, Marin Lerotić i Tulio Demetlika

Zastupnici IDS-a održali su 11. studenog u Saboru konferenciju za medije kako bi ukazali na potrebu da se hitno riješi problem s kojim se suočavaju deseci tisuća studenata stručnih studija u Hrvatskoj. O tome je detaljno govorio zastupnik Marin Lerotić i odmah na početku istaknuo kako su probleme studentima stručnih studija ponajprije stvorili hrvatski propisi.

Lerotić je upozorio na činjenicu da je 55 tisuća studenata koji trenutno studiraju na raznim stručnim studijima još uvijek u neizvjesnosti kako će biti regulirana njihova razina obrazovanja sukladno Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO) te da samim time ti studenti ne znaju hoće li moći nastaviti svoje obrazovanje, odnosno upisati studij višeg stupnja u Hrvatskoj.

- Nevjerojatna je lakoća kojom hrvatski zakonodavni okvir može zakomplicirati život građanima – u ovom slučaju studentima, onima koji bi sutra trebali predvoditi razvoj našeg društva i koje bi svaka normalna država trebala motivirati da ostanu živjeti i raditi u Hrvatskoj, a ne ih otjerati.  Takvim paušalnim pristupom države prema obrazovanju, Hrvatska radi na vlastitu štetu i diskriminira vlastite studente, naglasio je Lerotić i dodao da je situacija još apsurdnija time što se studentima stručnih studija iz zemalja Europske unije omogućava normalan nastavak studiranja u Hrvatskoj, ali svojim studentima ne!

 

Lerotić je naveo da se taj apsurd mora hitno riješiti, jer kao je IDS već upozoravao, korona ne smije biti izgovor za probleme koje država sama stvara a potom ignorira. – Prijedlog zakona kojega smo imali prilike čuti od ministra je ad hoc rješenje koje još jednom pokazuje paušalni pristup prema obrazovanju koje bi trebalo biti temelj razvoja društva.

Na kraju Lerotić je apelirao na Vladu i Ministarstvo obrazovanja da se hitno počne raditi na kvalitetnoj obrazovnoj reformi i istaknuo da se obrazovni sustav ne smije koristiti u dnevno političke svrhe, nego treba postići politički konsenzus i jasno zacrtati dugoročni smjer razvoja obrazovanja u Hrvatskoj. – A u vezi stručnih studija potrebno je da se pokrene hitna procedura usvajanja zakona koji će zadovoljiti formu i interpretaciju stručnih studija u Hrvatskom kvalifikacijskom okviru koji će uvažavati europsku praksu u visokom obrazovanju kako studenti stručnih studija u Hrvatskoj ne bi bili diskriminirani, zaključio je konferenciju za medije zastupnik Lerotić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa