najgradovi u rh

Labin najbolji srednji grad u kategoriji obrazovanja i demografije

0
Stipendisti Grada Labina s gradonačelnikom Valterom Glavičićem
Stipendisti Grada Labina s gradonačelnikom Valterom Glavičićem

U zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn održana je svečanost dodjele nagrada u ovogodišnjem izboru najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos. Proglašeno je devet najboljih gradova u konkurencijama kvalitete života, obrazovanja i demografije te gospodarstva, kao i najbolji grad u povlačenju novca iz fondova EU. Labin je ponovo najbolji srednji grad u kategoriji obrazovanja i demografije. U kategoriji velikih gradova najbolji je Šibenik, koji je završnici izbora pobijedio Bjelovar, Čakovec, Pazin i Veliku Goricu. Najbolji mali grad u kategoriji obrazovanje i demografija je Cres kojem su u završnici izbora konkurirali Krk, Buje, Novigrad i Bakar.

„Čak četiri grada – Sveta Nedjelja, Labin, Cres i Krk, uspjela su u našem ovogodišnjem izboru obraniti titulu najboljega“, donosi portal gradonacelnik.hr.

Podsjetimo, u završnicu izbora najboljeg srednjeg grada u kategoriji obrazovanja i demografske politike u okviru izbora najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos uz Labin koji je i prošlogodišnji pobjednik, ušli su Crikvenica, Križevci, Poreč i Rovinj. Grad Labin koji u izboru za najboljeg u skupini srednjih gradova, kada se radi o obrazovanju, mladima i demografskoj politici, brani naslov iz 2019. finale u 2020. izborio je ulaskom u  top 10 po izdvajanjima iz proračuna za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade u spomenutoj kategoriji gradova (38,51 posto proračuna), ali i top 5 po iznosu stipendija i školarina po stanovniku u kategoriji srednjih gradova (po stanovniku-87 kuna). U top 15 Labin je po broju odgojitelja u vrtićima u kategoriji srednjih gradova  (6,6 djece po odgojitelju), a mjesto u top 5 ima po broju visoko obrazovanih stanovnika u istoj kategoriji gradova (svaka 6,2 osoba je visoko obrazovana). Labin je nastavio i kroz tekuću godinu s čitavim nizom mjera i projekata kako bi poboljšao život i standard mlađih dobnih skupina sugrađana unatoč svim otežavajućim okolnostima u aktualnoj pandemiji koronavirusa.

Na žalost, zbog situacije s koronom na dodjelu nije došao veliki broj finalista, pa čak i pobjednika, pa im zato i ovom prilikom čestitamo na izvanrednim rezultatima i plasmanu u našem velikom izboru u nadi da ćemo se dogodine svi skupa moći vratiti u onu staru, pravu normalu navode s portala.

Gradonačelnik Valter Glavičić nakon vijesti o obrani titule na svom je službenom facebook profilu objavio: „Unatoč jakoj konkurenciji, drugi smo put zaredom proglašeni najboljim srednjim gradom u RH za obrazovanje i demografiju po izboru Jutarnjeg lista, portala gradonačelnik.hr i agencije IPSOS! Nastavljamo dalje istim tempom i u ovim vremenima punim izazova!“

Najbolji grad u privlačenju novca iz EU fondova je Virovitica. Uz Viroviticu, kandidati za najboljeg u ovoj konkurenciji bili su i Zagreb, Zadar, Rijeka i Križevci.

Samobor je najbolji veliki grad u kategoriji gospodarstvo, pobijedivši u završnoj konkurenciji Zagreb, Krapinu, Dubrovnik i Varaždin. Najbolji srednji grad u istoj kategoriji je Sveta Nedelja.

U najprestižnijoj kategoriji ovogodišnjeg izbora najboljih gradova, kvaliteti života, pobjednik je među velikim gradovima Čakovec. Osim Čakovca u završnicu izbora velikih gradova ušli su Dubrovnik, Varaždin, Samobor i Zagreb. Najbolji srednji grad u kategoriji kvalitete života je Rovinj, trijumfiravši u završnici izbora ispred Svete Nedelje, Umaga, Zaprešića i lanjskim pobjednikom Porečom. Krk je trijumfirao među malim gradovima u konkurenciji kvaliteta života, nadmašivši u završnici Hvar, Mali Lošinj, Novigrad i Novalju.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa