Pokrenuta nova kreditna linija za poduzetnike i obrtnike u Istri

0
S potpisivanja ugovora
S potpisivanja ugovora

Svečanim potpisivanjem ugovora za provedbu nove kreditne linije Poduzetnik Istarska županija 2020., između Istarske županije, gradova Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Pula, Poreč, Rovinj i Vodnjan, poslovnih banaka, HBOR-a te Istarske razvojne agencije, 15. listopada je i službeno aktivirana nova i najizdašnija do sada kreditna linija ukupnog kreditnog potencijala od 385 milijuna kuna, pri čemu Istarska županija i gradovi subvencioniraju kamatu s jedan posto iz županijskog i gradskih  proračuna.

Prema riječima obnašatelja dužnosti župana Fabrizija Radina radi se o 17. po redu kreditnoj liniji, a operativno ju provodi Istarska razvojna agencija.

„Riječ je o još jednoj pomoći koju zajednički daju Županija i istarski gradovi, u suradnji s poslovnim bankama koje djeluju na ovome području, s ciljem oporavka našeg gospodarstva, posebice malih i srednjih poduzetnika, obrtnika te zadruga, koje je najviše pogodila pandemija COVID-19“, istaknuo je župan Radin.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić obratio se u ime svih devet gradova izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma kazavši kako se radi o još jednom lijepom primjeru istarskog zajedništva, ne samo po pitanju borbe protiv koronavirusa, već i u poticanju gospodarstva i poduzetništva. Primjer je to, dodao je pulski gradonačelnik, i dobre suradnje koju već gotovo dvadeset godina IDA ima s poslovnim bankama, a usmjerena je na obrtnike i poduzetnike. Direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti naglasio je kako po prvi put u kreditnoj liniji sudjeluje ovoliki broj banaka te skoro svi istarski gradovi.

Kako je pojasnio direktor Sabatti, finalna kamatna stopa će se za nove investicije kretati u iznosu od 0,9 do 2 posto te za trajna obrtna sredstva u iznosu od 1,3 do 2,4 posto, prilikom čega je za obje namjene maksimalni iznos kredita 1,5 milijuna kuna uz maksimalan rok otplate 10 godina. Ugovori su sklopljeni s osam poslovnih banaka koje su temeljem javnog poziva iskazale interes: Erste banka, Hrvatska poštanska banka, Istarska kreditna banka Umag, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisen banka, Addiko banka d.d. te Zagrebačka banka. Dodatno se sporazum sklopio i s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj, koja potiče poduzetništvo mladih, žena i početnika za čije će kredite konačna fiksna kamatna stopa iznositi 1 posto.

Namjena kredita uključuje investicijske kredite, što podrazumijeva kupnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme, nabavu novih proizvodnih objekata te obrtna sredstva do 30% iznosa kredita i kredite za trajna obrtna sredstva, što podrazumijeva nabavu sirovine, repromaterijala i troškove radne snage. Najniži iznos kredita iznosi 50.000 kuna u protuvrijednosti u EUR, a najviši  u iznosu od 1.500.000 kuna u protuvrijednosti u EUR.

Za operativnu provedbu kreditne linije zadužena je i ove godine Istarska razvojna agencija, koja je unaprijedila svoju mrežnu infrastrukturu te se od ove godine Zahtjev za poduzetnički kredit predaje u digitalnom obliku odnosno putem online platforme  na web stranicama Istarske razvojne agencije (www.ida.hr). Navedeno će doprinijeti lakšem i bržem procesu predaje zahtjeva, ali i kasnijoj obradi pristiglih zahtjeva, prilikom čega se zahtjeva minimalna i isključivo nužna dokumentacija, koju nije moguće pribaviti putem raznih javnih izvora podataka. Od osnutka IDA-e uspješno je do sada provedeno 16 uspješno kreditnih linija u sklopu kojih je podržano 1100 poduzetničkih projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

DIPLOMIRANI/A INŽENJER/KA GRAĐEVINE

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

ARMIRAČ/ICA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A RADNIK/ICA U GRAĐEVINARSTVU

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR

Do: 10.10.2020.

UMAG-UMAGO, ISTARSKA ŽUPANIJA