boris Miletić:

'Država oteto zemljište neće oplemeniti, nego pustiti da propadne'

0
IDS-ovi gradonačelnici na konferenciji za novinare
IDS-ovi gradonačelnici na konferenciji za novinare

„Poznato je da svaka nazovi reforma koju provodi država pada na teret gradova i općina. Sada je taj izrabljivački odnos zahvatio i zemljišta koja su već desetljećima u vlasništvu gradova i općina.“ upozorili su svih devet IDS-ovih istarskih gradonačelnika na konferenciji za medije 15. listopada održanoj na temu prisvajanja zemljišta na području gradova i općina od strane Republike Hrvatske.

Naime, nakon tri desetljeća i brojnih izgubljenih sporova, država je našla vrlo domišljat način da se domogne šumskih i poljoprivrednih zemljišta na Poluotoku. Činjenica je da su gradovi i općine početkom 90-ih bili pravni slijednici imovine koja je bila upisana kao društveno vlasništvo, a koja se u to vrijeme nalazila unutar granica građevinskog područja. Oko toga nije bilo nikakvih prijepora, pa je država dala odmah svoju suglasnost. Međutim, nekoliko desetljeća kasnije država se predomislila i ta ista zemljišta sada traži natrag!

- Da apsurd bude veći, a nepravda gora, država od gradova i općina traži i sve prihode ostvarene od raspolaganja tom imovinom!, kazali su istarski gradonačelnici.

Predsjednik IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić poručio da je „problem ne bi bio ni upola tako dramatičan da država čuva svoju imovinu, da ulaže u nju. Međutim, svi znamo što se događa s imovinom u vlasništvu države, a što s imovinom u vlasništvu lokalne samouprave. Prve propadaju, a druge se stavljaju u funkciju razvoja!“

- Država Istri uzima poljoprivredna i šumska zemljišta ne da bi ih oplemenila, nego da bi ih pustila da propadnu!, naglasio je Miletić navevši nekoliko primjera koji jasno pokazuju da središnja država izuzetno loše gospodari imovinom. Tako je do prije nekoliko godina državna Agencija za poljoprivredno zemljište bila nadležna za dodjeljivanje poljoprivrednog zemljišta, a dodijeljeno je u zakup svega 30 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na veliku štetu poljoprivrednika u Istri.

- Isto vrijedi i za ostalu državnu imovinu za koju postoji interesa investitora, ali se zbog loših zakona, poput Zakona o šumama ili Zakona o turističkom zemljištu, već godinama ne događa ništa. Umjesto da koristimo naše izuzetno bogate resurse, mi danas vodimo na stotine sudskih sporova s Republikom Hrvatskom radi utvrđivanja vlasništva, kazao je Miletić dodajući:

- Nama gradonačelnicima koji smo danonoćno u tom poslu kristalno je jasno što će se dogoditi sa zemljištem koje država sada želi prisvojiti – propast će, kao i gotovo sve drugo čime upravlja država!

IDS-ovi gradonačelnici oštro se žele usprotiviti tom scenariju. Uz to, napomenuli su da prisvajanjem zemljišta, država drastično poskupljuje i otežava svaku investiciju istarskih gradova i općina te izravno usporava razvoj Istre.

- Ponašanje države je apsurdno, iracionalno i štetno ne samo za Istru nego i za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, kazali su istarski gradonačelnici pozvavši državu „da preispita svoj odnos prema gradovima i općinama, a prije svega prema svojoj imovini. Ako imovinom ne znate ili ne želite upravljati, zašto se toliko trudite da je oduzmete onima koji znaju?! Vaša politika naše maslinike i brajde pretvara u draču. Apeliramo na vas da to ne radite!“

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ARMIRAČ/ICA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/KONOBARICA U RESTORANU

Do: 30.09.2020.

CEROVLJE, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA U PIZZERIJI

Do: 30.09.2020.

KAROJBA, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA