Forum o ženskom poduzetništvu AdrionNet

0
Alida Perkov, predsjednica pulskog BPW-a (foto: Facebook)
Alida Perkov, predsjednica pulskog BPW-a (foto: Facebook)

Hibridni 3. Forum BPW AdrionNet održao se od 24. rujna i 2. listopada u ozračju obilježavanja 20. obljetnice djelovanja BPW prvi hrvatski klub Pula i 90. obljetnice djelovanja BPW pri Ligi Naroda (kasnije BPW International stječe konzultativni status Prve kategorije pri Ujedinjenim Nacijama 1945.godine). Obzirom da se Hrvatska nalazi unutar Podunavske i Jadransko Jonske Euroregije,  BPW Pula također ulazi i u dvije mreže poduzetnica : BPW Danube net od 2006.godine  i BPW AdrionNet od 2017.godine.

Kao jedna od najaktivnijih udruga u obje regije, BPW Pula je organizirao Podunavski Forum 2007., 2010. i 2016. godine, sve u hotelu Histria, ostvarivši time povezivanje istarskih mikro i malih poduzetnica i obrtnica sa srednjom Europom . Osobito je to vidljivo u sektoru turizma i ugostiteljstva.

BPW Pula je osnivač Mreže poduzetnica Jadransko Jonske Regije BPW Adrionnet, u kojoj  sudjeluju istoimene udruge poduzetnica Grčke i Italije. Osnovni ciljevi mreže su poslovno i projektno povezivanje mikro i malih obrtnica i poduzetnica, te poslovnih žena. Prvi Forum održan je u Gospodarskoj komori Atene ( Grčka) 2018. godine, 2.Forum u Sveučilištu Sannio (Benevento-Italia). Ovogodišnji hrvatski 3. Forum posvećen je međusobnom umrežavanju i savjetovanju oko projektne suradnje.

O značaju Foruma govori činjenica da Međunarodna Predsjednica BPW International Amany Asfour, prevladavši sve epidemiološke i prometne prepreke dolazi osobno otvoriti Forum. Hibridnost Foruma  sastoji se u kombinaciji virtualnog i stvarnog susreta. Prvi dio, posvećen znanstvenom aspektu žena u društvenom, gospodarskom i kulturnom životu Istre kroz vrijeme, održan je u suradnji sa Katedrom Čakavskog sabora za povijest Istre, 24.9.2020.u  Pazinu, pod predsjedanjem predsjednika prof. Šiklića.

Drugi dio održan je 2. listopada u Puli  i imao je više dimenzija. U Domu hrvatskih  branitelja održan je Forum na temu Projekata ženskog poduzetništva u Jadransko Jonskoj regiji. Sudjeluju članice BPW, uz ravnopravnu podršku i aktivno sudjelovanje Istarske županije, Grada Pule, Istarske razvojne agencije, Obrtničke komore Istarske županije, Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Zaklade civilnoga društva, Tehničke škole Pula i mnogih drugih. Forumu su dali podršku izaslanica predsjednika republike Hrvatske Ana Grdović Gnip, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić, saborska zastupnica Katarina Nemet te Ministarstvo turizma RH.

Partnerske institucije Italije i Grčke, vezane uz Jadransko-Jonske projekte uključene su u Forum preko Zooma i live streema. Također svoje sudjelovanje potvrdile su predstavnice BPW Danube net sa svojim virtualnim sudjelovanjem. Izlagački dio prikazuje različite aktivnosti na polju proizvodnih i uslužnih djelatnosti. Tu će se pojaviti poduzetnice i obrtnice iz proizvodnog i uslužnog sektora: istarske obrtnice i partnerske udruge iz Slavonije i Banovine. Izložbeni dio opremiti će Gradska knjižnica i čitaonica sa izložbom o gospodarstvu Pule od sredine 19. stoljeća do Prvog Svjetskog rata. Povijest parfema predstaviti će Ivna Škoro, a Tehnička škola Pula želi doprinijeti popularizaciji  STEM-a u profesionalnoj orijentaciji žena kroz   predstavljanje EU projekta 3DforVET. BPW Pula osobito se ponosi kreacijom Web kataloga Istarskih poduzetnica koje će se prikazati na Forumu, a dostupan je na web stranicama BPW Pula  u engleskoj, hrvatskoj i talijanskoj verziji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa