Flego o ulasku Crne Gore u Europsku uniju

0

Nakon ovotjednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, na kojima je prema podacima Centra za demokratsku tranziciju svoje biračko pravo iskoristilo 75,9 posto birača, u toj su se državi kandidatkinji za ulazak u EU dogodile značajne političke promjene. Crnogorski predsjednik i predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović nakon trideset godina izgubio je vlast, a oporba, iako je osvojila tek minimalnu većinu, proglasila je pobjedu.

- Oporbene stranke koje će u Crnoj Gori formirati novu vlast moraju suzbiti nacionalističku desničarsku struju koja nažalost nije zanemariva već prisutna i vrlo opasna! Uz poštivanje svih demokratskih vrijednosti, što skoriji ulazak Crne Gore u Europsku uniju naprosto mora biti apsolutni prioritet buduće nove vlade, naglasio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego, ujedno i prvi potpredsjednik Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore.

- Jedini način na koji će Crna Gora uspješno nastaviti svoj europski put jest ako proeuropske politike u svakom pogledu nadjačaju i suzbiju one nazadne i nacionalističke. Također, potrebno je fokusirati se na provođenje reformi i ulaganja, za što će Unija osigurati sredstva, istaknuo je Flego te pojasnio:

- Naredni Višegodišnji financijski okvir predviđa gotovo 15 milijardi eura za zemlje Zapadnog Balkana. Međutim, kako bi taj novac bio na raspolaganju, potrebno je provoditi ključne reforme. Instrumenti pretpristupne pomoći Europske unije osiguravaju europska sredstva za postizanje europskih standarda. Flego je dodao da će Crna Gora kao i do sad u njemu imati bezrezervnog partneru i podršku te da će raditi na njezinoj daljnjoj stabilizaciji, kako bi EU čim prije dobila 28. članicu.

- Proširenje EU-a na zemlje zapadnog Balkana je win-win situacija. Europska unija jača svoju stabilnost i snagu, Hrvatska dobiva dodatno jamstvo stabilnosti na granicama, a Crna Gora finalizira svoj dugogodišnji put ka europskoj obitelj. Zaista želim vjerovati da je svim novim crnogorskim čelnicima jasno da isključivo pozitivan stav prema članstvu u Uniji nitko ne smije dovesti u pitanje, zaključio je Flego.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa