Završna faza uklanjanja neeksplodiranih sredstava

0
Grad Pula
Grad Pula

Teća i završna faza sanacije terena i uklanjanja neeksplodiranih sredstava iz Drugog svjetskog rata zaostalih na atraktivnom području pulske Valelunge započinje 7. rujna. Prva faza okončana je u veljači 2020, a uključivala je čišćenje drveća i niskoga raslinja u cilju dolaska do samih eksplozivnih sredstava. Situacija s pandemijom COVID-19 usporila je i prolongirala nastavak radova. Krajem lipnja dovršena je druga faza sanacije terena koja je obuhvatila zbrinjavanje pronađenih sredstava i pripremu trase za dolazak oklopljenog bagera u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite, Oružanim snagama RH, Protueksplozijskom službom te Policijskom upravom istarskom.

Koordiniranom akcijom pripadnika Oružanih snaga RH i MUP-ovog protueksplozijskog tima oklopljeni bager tvrtke DOK-ING razminiranje uklonit će betonsku kapu urušenog skladišta kako bi se moglo pristupiti i ukloniti sredstva. Isto tako, izvršit će se dodatni pregled okolnog terena. Radovi će se odvijati od 7. rujna do petka u vremenu od 8 do 14 sati, a predviđeno trajanje radova je dva do tri tjedna, ovisno o situaciji na terenu. „Svima se ovim putem zahvaljujem na izuzetnoj suradnji, a pred nama je završna treća, ujedno i najzahtjevnija faza koja će biti izvedena tijekom rujna. Vjerujemo kako ćemo završetkom radova moći otvoriti ovo atraktivno područje za javnost, kao i pristupiti daljnjoj valorizaciji navedenog područja u skladu s planovima koje smo donijeli tijekom ranijih godina“, rekao je ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos.

Podsjetimo, nakon što je Lučka uprava Pula od Republike Hrvatske u travnju 2018. godine dobila na upravljanje područje Valelunge zbog izgradnje putničkog terminala, otkrivene su eksplozivne naprave iz Drugog svjetskog rata. Područje je trenutno zatvoreno za javnost, a Lučka uprava Pula osigurava nadzor područja 0-24 sata kako bi spriječili boravak na potencijalno opasnom prostoru.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa