Društvo J.B. Tito protiv Maurizia Tremula: Tito nije odgovoran za egzodus

0
Vladimir Kapuralin i Ratko Crnobori
Vladimir Kapuralin i Ratko Crnobori

„Uključivanje Maurizia Tremula u prepucavanja na relaciji Kajin - Jakovčić, IDS - SDP, Županija - Metropola, Marko - Janko itd. nisu predmet našeg zanimanja. Irelevantno je i to što građanin Mauricio Tremul misli o Josipu Brozu Titu“, izjavio je član predsjedništva Društva Josip Broz Tito, Vladimir Kapuralin, koji je u društvu predsjednika pulskog ogranka Društva Ratka Crnoborija 17. siječnja osudio izjavu predsjednika Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizia Tremula, u kojemu Tita proglašava diktatorom odgovornim za egzodus nakon Drugog svjetskog rata.

Kapuralin smatra kako Tremulova tvrdnja da „era diktatora Tita, odgovornog za egzodus Talijana nakon Drugog svjetskog rata pripada konačnoj prošlosti“, nikoga ne smije ostaviti indiferentnim. „Radi se o stavu visoko pozicioniranog predstavnika jedne institucije o Titu kao instituciji“, dodao je.

O Titu je kazao kako ne može biti diktator kad je prvi u povijesti dao na upravljanje tvornice i sredstva proizvodnje onima koji na njima rade i time oslobodio radnog čovjeka od izrabljivanja. Napomenuo je i kako je Tito dokazano bio posvećen mirnoj koegzistenciji među narodima, koja je bila među vodećim inicijatorima i osnivačima pokreta nesvrstanih, a k tome, dodao je, Tita je uvažavala ogromna većina i na posljednjem ispraćaju bio mu je velik broj svjetskih državnika.

Kapuralin se pita kada će konačno oni koji Titu podmeću odgovornost za egzodus nakon Drugog svjetskog rata, shvatiti da je egzodus bio potican od strane iredentističkih krugova, u egzodusu nisu sudjelovali samo pripadnici talijanskog naroda nego i slavenskog, pojasnio je.

„Izjava o kojoj je riječ izašla je iz okvira osobnosti i zašla u okvir institucije izvršnog odbora Talijanske unije i nanijela je mrlju spomenutom izvršnom odboru. Kako se izvršni odbor do sada nije od nje ogradio, ni mi ne gajimo iluziju da će to učiniti nakon naše intervencije i osude takve izjave. Naša je intervencija između ostalog namijenjena građanima, a ohrabreni smo i dosadašnjim konstruktivnim reakcijama čitaoca na portalima koji su objavili informaciju“, rekao je Kapuralin.

„U predizbornim prepucavanjima koja su u toku i kojih je sastavni dio Tremulova izjava, vidjeli smo jako malo golova, ali zato vrlo puno autogolova, a autogol koji je Mauricio Tremul zadao instituciji kojoj pripada je epohalan“, zaključili su iz Društva Josip Broz Tito. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa