Rovinjskom Studiju Tumpić/Prenc nacionalna nagrada

0
Sara Prenc Opačić s nagradom 55. zagrebačkog salona
Sara Prenc Opačić s nagradom 55. zagrebačkog salona

Struka je ponovno prepoznala kvalitetu i inovativnost višestruko nagrađivanog dizajna etikete maslinovog ulja „Latini“ rovinjskog Studija Tumpić/Prenc kojega čine Anselmo Tumpić, Sara Prenc Opačić i Anton Licul Grk. Dodijeljena im je jedna od triju jednakovrijednih nagrada 55. zagrebačkog salona.

Radi se o renomiranoj nacionalnoj izložbi suvremenog stvaralaštva, a ove je godine ona posvećena primijenjenim umjetnostima i dizajnu. Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH pod vodstvom Ivane Bakal, ravnateljice Salona, organizator je 55. izdanja ove manifestacije.

Nagradu ove izložbe s dugogodišnjom tradicijom osvojila je boca maslinovog ulja kojoj su kreativci iz Studija podali posebno značenje obukavši je u kariranu košulju. Ona tako postaje svojevrsni omaž njihovom pretku, dok je u njenom džepiću zataknut papirić na kojemu je ispisana stoljetna priča ove obitelji.

„U zadnjih smo 20-tak godina imali prilike svjedočiti najrazličitijim inačicama grafičkog oblikovanja etikete za vrijednu i nezamjenjivu namirnicu – ekstra djevičansko maslinovo ulje. Baš kao i kod oblikovanja etikete za vino, lako je pomisliti da zbog zasićenosti tržišta i brojnosti vizualnih rješenja ovaj zadatak prestaje biti izazov, no trojcu koji čine Anselmo Tumpić, Sara Prenc Opačić i Anton Licul Grk iz Rovinja pošlo je za rukom osigurati pozornost još jednom ulju, koje je osim za ovitak, nagrađeno i za kvalitetu samog proizvoda“, stoji u obrazloženju nagrade.

Središnju temu 55. zagrebačkog salona pod nazivom „Puls trenutka ili što vas pokreće“ osmislila je kustosica i autorica koncepcije Iva Körbler, a ovogodišnje je izdanje otvoreno 24. lipnja. Izložba se prostirala u dvorani Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“, kao i u Galeriji ULUPUH, dok će ista biti predstavljena i trajno dostupna u virtualnom obliku na stranicama Salona.

Na natječaj za sudjelovanje na manifestaciji prijavilo se ukupno 247 autora i grupa autora, odnosno prijavljeno je čak 503 rada. Od toga, šesteročlani je žiri odabrao 133 autora i grupa autora, te 250 radova.

Rovinjcima iz Studija Tumpić/Prenc selekciju su prošla sva tri prijavljena rada, pa su se tako na Salonu predstavili s „Latinima“, „Contradom“ i „Gradskim bazenima Pula-Pola“.

Kod potonjeg zadatak je bio osmisliti kompletan vizualni identitet novih bazena Grada Pule koji se prostiru na ukupno 5.900 četvornih metara. Navedeno uključuje izradu loga, ali i pripadajuće signalizacije unutrašnjosti bazena, kojom su dali život velikim površinama zidova, odnosno obogatili prostorije dodatnom dimenzijom.

Prezentirali su i zanimljiv katalog „Contrada: mjesto sjećanja na djetinjstvo“, izrađen povodom istoimene izložbe u organizaciji Ekomuzeja Kuća o batani, a kojoj je cilj bio oživjeti duh tradicijskih dječjih igara 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća.

„Sama činjenica da smo imali priliku izlagati na Salonu predstavlja nam veliku čast, a kad tomu dodamo i nagradu značenje je još i veće jer se radi o manifestaciji s tradicijom koja datira još od 1965. godine“, zaključio je kreativni direktor Studija, Anselmo Tumpić.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa