'Imperij maslina stvorio iz inata. I danas ih, sa 77 godina, bere ručno'

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Imao je prvu offset tiskaru u Jugoslaviji. U Beogradu su je nazivali butik-tiskara, a onda je jednog dana odlučio je zatvoriti knjigu uspomena. Otišao je u mirovinu pa sa 67 godina (!) naumio stvoriti maslinik. I to ne bilo kakav... Dok sjedimo s Frankom Radovčićem, a ispod nas se prostire maslinik na 21 hektar s pet tisuća maslina, vrijeme stoji. No, Franko, danas iznimno vitalni 77-godišnjak, vrti kotač unatrag...piše Jutarnji iz kojeg prenosimo dio teksta.

- Bio sam pred penzijom i osigurao sam si egzistenciju. Kako sam ujedno bio i vijećnik, shvatio sam da se ovdje pokreće velika maslinarska priča i rekao sam, eto, zašto ne - priča Radovčić. Godine 2010. natjecao se za jednu drugu zemlju, ali su se pojavili birokratski problemi. Onda je na državnom natječaju uzeo ovaj teren, točnije 14 hektara, koji su s njegovih sedam ukupno tvorili površinu od 21 hektara. Plan je bio čisti ekoproizvod. Uslijedio je i drugi birokratski problem... - Tražio sam kredit, no odobrili su mi za 16 hektara, minus 30 posto. I tada sam se baš zainatio; država je još jednom bila maćeha, no odlučio sam uspjeti, uz nekolicinu prijatelja koji su me bodrili. Želio sam uložiti u navodnjavanje jer to je ključ. Na kraju sam sam prve godine investirao oko 2,5 milijuna kuna - kaže.

Radi sa sinom Hrvojem, a povremeno uzimaju i honorarce jer masline beru ručno te ih potom melju u jednoj ekološkoj uljari u Vodnjanu, jedinoj na ovom području. Svejedno, na tim je temeljima stvoren brend Ursaria (urs znači izvor), tu u Kontiji, ponad Vrsara, na imanju Crljenka. - Ponajviše proizvodimo ulje od sorti buže, bjelice te rosignole, na koju sam posebno ponosan. Ona jest najskuplja, ali odmah ode. Prvo smo se probili na zapadnoeuropsko tržište, a širit ćemo se i dalje. Od onog inata i pitanja ‘ma kako ćeš ih brati u ‘67.’, berem ih, evo, ručno i sada - kaže Radovčić za Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa