Za Park istarskog vola 400 tisuća iz Ministarstva

0

Pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU Katica Mišković je 22. lipnja tijekom posjete općine Kanfanar uručila općinskom načelniku Sandru Jurmanu 400.000 kuna vrijedan ugovor, kojim će ovo ministarstvo sufinancirati izgradnju Parka istarskog vola. Uz poduzeće Kamen Pazin i Grad Rovinj, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije novi je partner Općini Kanfanar u realizaciji ovog vrijednog projekta, kojemu je cilj promocija i edukacija šire javnosti te domaćih i stranih posjetitelja o autohtonoj pasmini istarsko govedo, s naglaskom na istarskog vola kao najugroženije sastavnice ove zaštićene pasmine te jednim od najprepoznatljivijih simbola Istre i Kanfanara.

Načelnik Jurman je tom prigodom izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Ministarstvo prepoznalo posebnost ovog projekta koji je značajan za cijelu Istru s obzirom da se radi o prvom tematskom parku posvećenom istarskom govedu. Pomoćnica ministra je prilikom obilaska radova istaknula kako ju veseli što radovi napreduju prema planu te što se Općina Kanfanar odlučila realizirati ovako zanimljiv projekt koji će sigurno služiti i u edukativne svrhe. U pratnji pomoćnice Mišković bio je i saborski zastupnik Anton Kliman koji se posebno zauzeo za valorizaciju ovog projekta od strane Ministarstva te naglasio da ovakvi projekti posvećeni njegovanju tradicije i baštine daju novu vrijednost i turističkoj ponudi središnje Istre.

Radovi na uređenju Parka istarskog vola na prostoru kanfanarskog sajmišta su u tijeku, a najveći je dio građevinskih radova već gotov. Nakon zamjene betonskih stupova za vezivanje stoke onim kamenim, postavljanja ulazne biste i okolnog platoa te radova na sanaciji stare vage, preostaje postavljanje silueta koje će prikazivati rast istarskog goveda od faze teleta do vola, postavljanje i uređenje starinske sjenice („trtoje“) kao odmorišno-edukativne zone te stoga sijena i slame („kope“), postavljanje info ploča i pločica sa zanimljivostima o pasmini i Jakovlji, uređenje dječjeg kutka te završni estetski radovi tijekom kojih će se, između ostaloga, postaviti i izložba starih predmeta i alata koji su služili u radu s istarskim govedom, poput voza i pluga. Otvorenje Parka istarskog vola planirano je za ovogodišnju, jubilarnu 30. Jakovlju, a bit će to prvi ovakav prostor tematski fokusiran na istarsko govedo i istarskog vola.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa