Bivši direktor Volkswagena u pulskom zatvoru: uhićen je na Kaštelu

0
Axel Eiser zaustavljen je na GP-u Kaštel Dragonja (Foto: Duško Marušić/PIXSELL/Auto-motor-und-sport.de)
Axel Eiser zaustavljen je na GP-u Kaštel Dragonja (Foto: Duško Marušić/PIXSELL/Auto-motor-und-sport.de)

Hrvatska policija je na graničnom prijelazu Kaštel - Dragonja uhitila bivšeg direktora automobilskih giganta Volkswagena i Audija Axela Eisera. Uhitili su ga na temelju međunarodne tjeralice, koju su objavile Sjedinjene Američke Države. Eiser se dovodi u vezu s aferom Dieselgate iz 2015. godine, kada su u Volkswagenu namještali testove ispušnih plinova. Eisera su uhitili 9. lipnja na graničnom prijelazu Kaštel - Dragonja, kada je pokušao ući u Hrvatsku iz Slovenije, rekao je za francusku tiskovnu agenciju AFP ministar Davor Božinović. Uhićenog Nijemca su zadržali u pulskom zatvoru.

Volkswagen je zbog navedenih manipulacija do ovog mjeseca platio 33 milijarde dolara kazni, a u proteklih pet godina uhićen je i osuđen tek manji broj menadžera, dok su drugi zasad izbjegli pravdu zahvaljujući činjenici da Njemačka ne izručuje vlastite građane, piše Večernji. Međutim, ima li prepreke u tome da druge države u kojima ti menadžeri budu uhićeni izruče SAD-u, poput u ovom konkretnom slučaju Hrvatske, pitali su iz tog lista Krešimira Devčića, glasnogovornika i istražnog suca zagrebačkog Županijskog suda.

– U ovom slučaju sada slijedi klasična procedura izručenja, pa se tako najprije određuje istražni zatvor protiv kojeg on ima pravo podnijeti žalbu. Nakon toga se od SAD-a traži da se dostavi sva relevantna dokumentacija, koju oni moraju dostaviti u roku od 40 dana zajedno sa zahtjevom za izručenje. Nakon toga se donosi rješenje o izručenju na koju on opet ima pravo žalbe, i tek nakon toga ministar pravosuđa donosi odluku o izručenju – objasnio je Devčić za Večernji koji piše da bi problem mogao nastati ako osim SAD-a i Njemačka zatraži izručenje svog državljanina. U tom bismo se slučaju, slikovito rečeno, našli “između dvije vatre”, a konačnu bi odluku opet morao donijeti naš ministar pravosuđa, piše taj list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa