U Pazinu postavljaju glavni čvor superbrzog interneta za cijelu Istru

0

Izgradnja širokopojasnog Interneta na području Grada Pazina počela je 16. lipnja u sklopu projekta Rune-Rural Network Project. Tvrtka Rune Crow d.o.o. koja provodi projekt u Hrvatskoj započela je s pripremnim radovima na lokaciji glavnog čvorišta za područje cijele Istarske županije koje će biti smješteno u Pazinu, kod Pazinke.

Čvorište bit će glavna koncentracijska točka koja međusobno povezuje svih devet telekomunikacijskih centrala predviđenih za područje Istarske županije. Nakon što operatori koji su dostupni u mreži Rune pristupe navedenom čvorištu bit će im omogućen pristup do svih korisnika koji su obuhvaćeni projektom Rune što broji otprilike 50.000 kućanstava. Područje Grada Pazina pokriveno je telekomunikacijskom centralom AAN Katun Trviški kao i područje općina Gračišće, Karojba, Motovun i Sveti Petar u Šumi.

Ponosni smo na činjenicu da kreće realizacija jednog tako važnog i inovativnog projekta koji će građanima omogućiti spajanje na ultrabrzu širokopojasnu optičku infrastrukturu odnosno mrežu najnovije generacije koja će dostizati brzine veće i od 1Gbps. Grad Pazin je prepoznao inovativnost projekta Rune kojim će se nakon završetka projekta na skoro 3000 adresa s područja grada Pazina omogućiti spajanje na ultrabrzu širokopojasnu optičku infrastrukturu brzine veće i od 1Gbps, istaknuo je gradonačelnik Renato Krulčić. I dodao kako je ultrabrzi Internet od ključne je važnosti za razvoj Grada, neophodan za suvremeno poslovanje, poduzetništvo,  turizam i u konačnici demografiju.

Sama realizacija projekta će teći u nekoliko faza prva od kojih je montaža već spomenutog glavnog čvorišta i telekomunikacijske centrale u Katunu Trviškom, nakon čega će slijediti izgradnja nove optičke mreže. Sama izgradnja optičke mreže odvijat će se u 2 faze: po postojećoj infrastrukturi te u drugoj fazi po novoj infrastrukturi za koju je potrebno ishoditi građevinsku dozvolu. Završetak radova prve faze planiran je do kraja 2020. godine. Važno je naglasiti da se radi o infrastrukturi otvorenog tipa koju mogu koristiti svi operatori koji to žele pod jednakim uvjetima, te koja će građanima omogućiti odabir operatora koji im kvalitetom i cijenom usluge najviše odgovara.

Pametnim rješenjima, znanjem i inovacijama Grad Pazin kontinuirano podiže kvalitetu života svojih sugrađana, a ovim projektom zasigurno će privući, uz već tradicionalne gastro i trail goste i nove generacije digitalnih nomada koji žele uživati u autentičnostima središnje Istre uz garanciju superbrze veze s ostatkom svijeta.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI RADNIK/KUHINJSKA RADNICA

Do: 01.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

MAGISTAR/RA INŽENJER/KA GRAĐEVINARSTVA - PROJEKTANT/ICA

Do: 01.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

AUTOMEHANIČAR/AUTOMEHANIČARKA

Do: 07.08.2021.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 07.08.2021.

ČERVAR-PORAT, ISTARSKA ŽUPANIJA