Luciano iz Kaštelira gradi eko brod: 'Sanjam o njemu već 12 godina'

0
Foto: 24sata
Foto: 24sata

Luciano Beg (49) u Kašteliru, u sklopu svog brodogradilišta Marservis sprema se za gradnju katamarana na električni pogon, od prirodnih materijala koji će imati još i solarne panele. Luciano kaže da je u taj inovativni projekt ušao zajedno s zagrebačkim Fakultetom strojarstva i brodogradnje s kojima se i prijavio na natječaj za dobivanje sredstava iz EU fondova, piše 24sata iz kojeg prenosimo dio teksta u nastavku.

- Taj projekt nije došao 'od jučer', već sam o njemu sanjao godinama. San mi je uvijek bio napraviti naš proizvod, naš katamaran. Nacrt sam izradio još prije 12 godina i kroz godine ga usavršavao i nadograđivao. U suradnju sa zagrebačkim spomenutim fakultetom ušao sam kako bi oni istražili ponašanje tih ekoloških materijala poput jute i konoplje, od kojih će se katamaran i graditi - ispričao je Luciano. 

Naravno, neće biti moguće od tih materijala izgraditi cijeli katamaran, ali će prirodnih materijala biti oko 50 posto. U pogonu njegovog brodogradilišta radit će se laminat koji će se potom predati Hrvatskom registru brodova na odobrenje, a potom bi se krenulo u proizvodnju. Za tri godine brod će biti gotov, jer je potrebno vrijeme prije same gradnje broda, za ispitivanje tih prirodnih materijala, rekao je vlasnik Luciano. Njegovo brodogradilište Marservis osnovano je 1995. godine, a kroz desetljeća rada stvorili su reputaciju i brand iza kojeg stoji kvaliteta i inovacija te visokokvalitetan proizvod. 

Kako elektromotori nemaju auspuha, nema ni indirektne buke u more tako da se pogoni pogonjeni elektromotorima mogu upotrebljavati i u zaštićenim područjima. Eko-katamaran biti će duljine 16 metara, širine 6 metara, a predviđen je za prijevoz 52 putnika uz dva člana posade. Na krovu je predviđeno postavljanje solarnih panela snage 12 kW i vjetroelektrana snage 1 kW. Katamaran će uz pogonske elektromotore sa blokom baterija od 84,4 kW biti u mogućnosti ploviti i do 10 sati neprekidno. 

- Očekujem da će konačna odluka o financiranju tog projekta biti donesena u lipnju, jer projekt nažalost ne možemo sami financirati. Prošli smo za sada treću fazu tog natječaja, a četvrta uključuje potpisivanje ugovora. Mi ćemo taj katamaran ponuditi i našim nacionalnim parkovima, ali se u konačnici nadamo da ćemo se ipak probiti na svjetskom tržištu jer nam je to cilj - rekao je.  Vrijednost jednog takvog broda u slobodnoj prodaji, kaže Luciano, bila bi oko 800.000 eura ili šest milijuna kuna, plus PDV.

- Brod će biti reprezentativan sam po sebi, a među ostalim imati će i dva televizora za multimedijske sadržaje ako brod odlazi u nacionalne parkove, dva wc-a, biti će kompletno prilagođen osobama s posebnim potrebama, a imat će i podesive rampe, prostor za četiri mjesta za osobe s invaliditetom - kazao je. Na katamaranu će raditi šesnaest djelatnika tog malog brodogradilišta u Kašteliru koji s velikom željom čekaju početak gradnje, piše 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa