Tjednik Novosti: 'Plaće u Glasu Istre smanjene za pedeset posto'

0

"Naslušali smo se u zadnje vrijeme i tih priča o važnosti novinarstva. O ulozi novinara, pravodobnog te vjerodostojnog izvještavanja ili analitike, osobito u doba krize, i poziciji medija koja ima biti nepoljuljana. Ako hoćemo kvalitetnu informaciju ili kritiku, rečeno je iz mnogih usta, trebaju nam zaštićeni medijski radnici. A nitko nije ljudima pojasnio gdje su novinari u pravilu najugroženiji. Ne u prvom redu borbe protiv epidemije, ni u srazu s kriminalnim pojedincima ove ili one fele, dakle, pa ni od političara. Najopasnije novinari u prosjeku žive u vlastitom mediju, i svakako na tržištu", piše Igor Lasić u Novostima iz kojih prenosimo dio teksta u nastavku.

"I dok se ljupko glagoljalo o društvenoj potrebi za solidnijim medijskim proizvodom, u pozadini realnog žurnalizma već je bio započeo obračun. Suštinski, on se ne razlikuje od šikaniranja svakog drugog radništva, gdje se akutno mršaviji utržak kompenzira prvenstveno kroz smanjenje plaća. Ujedno, tu su i veće radno opterećenje, otkazi za tobožnji višak zaposlenih itd. Haranga nad novinarima i njihovim primanjima – srezanim napola – krenula je najprije u Glasu Istre, već s posljednjim tjednom ožujka. Zaokružena je mjesec dana poslije toga u Hanza Mediji, jednoj od naše dvije najveće medijske grupe, novinske te privatne. Nije se o tome oglasio valjda baš nijedan od onih načelnih pobornika lijepe medijske riječi i njezinih autora.

Točnije, kako će zatim primijetiti portal Lupiga, gotovo nijedan medij nije prenio ni govor saborskog zastupnika Marka Vučetića o tome. Ovaj nezavisni parlamentarac je tom prilikom – najprije u Saboru, onda i na Facebooku – upravo matematički precizno sažeo temeljne odnose na sceni. Ne idu pod ruku istina o npr. Milanu Bandiću ili naravi koronavirusa, i financijski udar na novinarsku egzistenciju. Bilo da se radi o 50 posto manjim plaćama u Glasu Istre ili 30 posto u Hanzi.

Ipak, kriza je poslužila samo kao izlika za rezove koji su zagovarani i ranije, na generalnom planu, i koji se zapravo nikad ne prestaju propagirati. Dobar pokazatelj je lista želja Hrvatske udruge poslodavaca uoči sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća prije nekoliko dana, sa smjernicama za hitne izmjene Zakona o radu. Popis je otvoren prohtjevom da se poslodavcima omogući lakše i jednostavnije smanjenje radničkih plaća u kriznim situacijama, a zaključen idejom lakšeg i jednostavnijeg otpuštanja radnika općenito. Krv se ledi u žilama od tolike poslodavačke lakoće i jednostavnosti u ovo tobože neusporedivo doba korone, jer se radi tek o standardnim zahtjevima kojima nas vrebaju i zaskaču ama baš non-stop.

A to pak hoće reći da su objektivne teškoće u poslovanju zbog korone samo izlika za lov na uvijek isti horizont kapitala. O takvim odnosima u medijskom sektoru već su pisali portali Forum i Bilten. Ne zaboravimo da pritom u apsolutnoj sjeni ostaju novinari honorarci i freelanceri, oni koji po potrebi i inače padaju kao snoplje na fronti klasnog rata, nezaštićeni kolektivnim i drugim iole efikasnim ugovorima", napisao je Lasić u Novostima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa