534 hdz

Gradonačelnik Umaga položio cvijeće na grob Ante Babića

0

Uoči godišnjice smrti Ante Babića, 5. svibnja u Lovrečici, na grobu umaškog antifašiste i intelektualca koji je život izgubio 6. svibnja 1944. godine u sukobu s njemačkom vojskom, a čije ime nosi umaško Pučko otvoreno učilište, polaganjem cvijeća odali su mu počast gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese te ravnateljica umaškog Pučkog učilišta Tatjana Vujić.

Ante Babić, rođen 1916. godine, kao student prava, otvoreno se suprotstavlja nasilju i represiji tadašnjeg Mussolinijevog fašističkog režima, okuplja oko sebe intelektualce i antifašiste te biva zatočen najprije u zloglasnom tršćanskom zatvoru Il Coroneo, a zatim u zatvoru za političke zatvorenike na otoku Ventotene nedaleko Napulja u Tirenskom moru. Zatočeničke dane provodi uz istomišljenike te upoznaje istaknutog socijalistu, partizana i jednog od budućih predsjednika Italije, Sandra Pertinija, koji u svojoj autobiografiji "Sei condanne, due evasioni" opisuje djelovanje fašističkih tajnih službi i progon antifašista. U dijelu u kojem opisuje dramatične trenutke nakon svrgavanja Mussolinija, spominje Umažanina Antonija Babicha. Nakon kapitulacije Italije 1943. godine Ante Babić se ilegalno prebacuje u Dolince kraj Umaga te u kući majčine rodbine čeka „vezu“ i priključuje se Narodnooslobodilačkoj borbi, dobivši partizansko ime Šime. U žestokim bitkama u mjestu Račja Vas, 6. svibnja 1944. godine Ante Babić-Šime pogiba u borbi za slobodu.

Njegova bista, koju potpisuje akademski kipar Mate Čvrljak, a koja je do početka radova na izgradnji novog umaškog trga stajala u parku pred zgradom umaškog Pučkog učilišta, svečano je otkrivena u svibnju 2013. godine, a ubrzo će biti postavljena u park pred sam ulaz u kazališnu dvoranu, odnosno Pučko učilište.

Umaško Pučko otvoreno učilište već više od 60 godina s ponosom nosi ime Ante Babića, simbola borca za ljudska prava, antifašizma, hrabrosti, upornosti i ustrajnosti u ostvarenju snova i ideala socijalne pravde i slobode.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

RADNIK/ICA NA SPORTU

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI KUHAR/ ICA - ASSISTANT COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA-ŠANKIST/ICA / WAITER-BARTENDER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

VRTLAR/KA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA