večer uoči finala

Hrvatska upletena u političke igre oko Izraela. Pojavio se znakoviti hashtag

10.05.2024 - 22:04
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Večer uoči finala Eurovizije Hrvatska se ni kriva ni dužna našla u političkoj igri koja se vrti oko Izraela. 

Dakle, kao što je poznato, hrvatski predstavnik Baby Lasagna prema mišljenju kladionica favorit je za osvajanje prvog mjesta, u ovom trenutku sa čak 42 posto, ispred Izraela kojem se daje 20 posto šanse. 

Međutim, s obzirom da je Izrael od jučer do danas snažno uzletio na kladionicama, protivnici Izraela, koji smatraju da nije smio ni nastupiti zbog rata u Gazi, pribojavaju se da bi ta zemlja mogla na koncu pobijediti zbog glasova onih koji ih podržavaju, kako u ratu tako i na Eurosongu. Tu su još i "glasovi iz sažaljenja", koje Izrael dobiva nakon što je njihova predstavnica u polufinalu popraćenja zvižducima dijela publike. 

 

Zbog svega toga pokrenut je hashtag #SettleForCroatia, putem kojeg se ljude poziva da glasaju za Hrvatsku, ali ne zbog simpatije prema Hrvatskoj, nego zbog protivljenja Izraelu. Hrvatska je odabrana jednostavno kao zemlja koja ima najveće šanse pobijediti Izrael. 

Naravno, koliko god taj hashtag mogao pomoći hrvatskom predstavniku, nitko se ovome nije nadao, niti se tome veseli. Na koncu bi moglo ispasti da je Baby Lasagna pobijedio zato što se "glasalo protiv Izraela", što naravno ne odgovara istini. Već tjednima njegova pjesma je prva na kladionicama, samo ga je jedno vrijeme preskočila Švicarska, koja je potom ponovo pala ispod Hrvatske. 

"Prvi put imamo predstavnika koji ima podršku publike i koji apsolutno zaslužuje pobjedu zbog svega što je napravio i sad imamo tu situaciju s Izraelom i ljudi na Twitteru pozivaju da se za Hrvatsku glasa da Izrael ne pobijedi. Čak postoji i i #SettleForCroatia tag koji meni baš grdo zvuči", napisala je jedna korisnica na mreži X, bivšem Twitteru. 

Sjetit ćemo se svi da je 2022. godine, kada je počeo rat u Ukrajini, ta zemlja pobijedila na Eurosongu, što nikoga nije iznenadilo. Ukrajina je bila među favoritima i prošle godine, a i ove je u vrhu. 

Dakle, koliko god se naglašava da politici nije mjesto na Eurosongu, ona se često nekako ipak uplete. (IHR)  

Tweet

Posljednje novosti