Flego upozorava Komisiju zbog Slovenije

0

„Slovenska politika postavljanja žilet žica, portuna i dizanja zidova među prijateljima dobiva svoj iznimno loš i opasan nastavak. Sad je plan dijela slovenskih načelnika postavljanje slovenske vojske na granicu s Hrvatskom. Osim što se takvo što protivi zdravom razumu, protivi se i europskom načelu zajedništva i solidarnosti te schengenskoj ideji ukidanja granica. Trebam li zaista ponovno podsjećati naše susjede Slovence da je njihova zemlja punopravna članica Europske unije?“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego prilikom zahtjeva dvadeset i trojice slovenskih načelnika za aktivacijom Članka 37.a Zakona o obrani o postavljanju vojske na granicu.

- Nadam se da će i u ovom slučaju razum prevladati te da ova ideja neće naići na plodno tlo. Vremena su teška, ali treba ostati hladne glave i nipošto poticati nepotrebne podjele među prijateljskim susjednim narodima. Iskorištavanje pandemije i straha građana za realizaciju davno zacrtanih političkih ciljeva pojedinaca – krajnje je opasno. Najave novih ograda, željeznih portuna i vojske na granicama nisu epidemiološke mjere! Važno je da toga ostane svjesna slovenska javnost i zastupnici, naglasio je Flego.

Podsjetimo, ovo nije prvi ovakav pokušaj. Prijedlog slovenske vlade o postavljanju vojske u pet kilometara širokom pojasu od granice s Hrvatskom 1. travnja ove godine nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu, stoga nije ni uvršten u dnevni red zasjedanja. Prijedlog je dobio podršku 11 od prisutnih 19 članova odbora, a podržali su ga članovi odbora četiriju koalicijskih stranaka – SDS na čelu s Janezom Janšom, NSi na čelu s Matejom Toninom, SMC na čelu s Mirom Cerarom te DeSUS stranka umirovljenika na čelu s Aleksandrom Pivec, kao i zastupnici Stranke Alenke Bratušek i Nacionalne stranke Zmage Jelinčiča. Slovenski glasnogovornik Vlade Jelko Kacin izjavio je nakon toga da „unatoč tome što prijedlog nije naišao na potrebu većinu, Vlada neće odustati od namjere postavljanja vojske na granici“.

- Žalosno je da u vrijeme kada države članice donose jasne planove popuštanja restriktivnih mjera te pronalaze sigurne načine za siguran povratak što normalnijeg života svojih građana i pokretanje gospodarske aktivnosti, dio slovenskih političara radi potpuno suprotno. Zato ću prioritetnim pitanjem upozoriti Komisiju na zbivanja i najave ove države članice zahtijevajući jasan odgovor što EK planira poduzeti u slučaju eskalacije ove opasne situacije, zaključio je Flego.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa