Evo kojim mjerama Općina Kanfanar pomaže firmama i građanima

0
Sandro Jurman
Sandro Jurman

Općina Kanfanar je zbog situacije uzrokovane epidemijom bolesti COVID-19 donijela set mjera pomoći gospodarstvu na svom području. Ove mjere odlikuju se po tome da je većina mjera usmjerena na oslobađanje od plaćanja pojedinih lokalnih naknada i poreza i to u stopostotnom iznosu. Tako je Općina Kanfanar sve obrtnike te mikro, male i srednje poduzetnike oslobodila plaćanja komunalne naknade na razdoblje od tri mjeseca (travanj – lipanj) za poslovne prostore i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti unutar svih naselja u općini.

Na isto razdoblje svi poduzetnici koji su obuhvaćeni mjerama zabrane i ograničenja rada oslobađaju se u stopostotnom iznosu zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Općine te poreza za korištenje javnih površina. Poduzetnicima u poteškoćama omogućuje se i beskamatne odgode plaćanja prethodno dospjelih obveza prema općini i to poreza na potrošnju, komunalne naknade i komunalnog doprinosa. Općina Kanfanar neće do daljnjega poduzimati nikakve mjere prisilne naknade. Načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman je predstavljajući mjere istaknuo:

"Iako smo svjesni da ove naše mjere neće biti presudne za opstanak poslovanja poduzetnika, nismo dvoumili trebamo li sudjelovati i mi u smanjivanju troškova njihova poslovanja i odreći se prihoda našeg proračuna, jer najbolje učinke možemo postići samo sinergijskim djelovanjem sviju nas u javnom sektoru i solidarnošću naspram gospodarstva. Donesene su i prve mjere pomoći građanima. Općina Kanfanar je u dogovoru s predškolskim i školskim ustanovama dogovorila da roditelji neće plaćati naknadu vrtićima za smještaj djece te naknade za produženi boravak u školi za svo vrijeme u kojima te ustanove ne rade. Koliko god to meni bilo normalno da se usluge koje se ne vrše i ne naplaćuju, važno je s ovime informirati roditelje jer praksa nije ista u svim sredinama." Najavio je pritom i daljnje mjere koje će donašati ovisno o razvoju događanja, ali i mjere štednje od strane općinske uprave koje će uskoro predstaviti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa