Godišnjica pogibije Marije i Line: na obilježavanju samo Bassanese

0
Vili Bassanese
Vili Bassanese

U Brutiji, na mjestu i na dan pogibije hrabrih heroina Marije Medica i Line Zacchigna, 76 godina nakon gubitka njihovih mladih života, u strogom režimu mjera sprječavanja širenja korona virusa, odana je počast mladim djevojkama koje su dale svoje živote za našu slobodu.

Obilježavanju, koje već tradicionalno organiziraju Udruga antifašističkih boraca Bujštine, OŠ Marije i Line Umag, TOŠ Galileo Galilei Umag te Grad Umag, prisustvovao je isključivo gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, kao predstavnik svih organizatora, rodbine, prijatelja, vijećnika i građana Umaga. Pritom su simbolično zapaljene svijeće na mjestu gdje se 28. ožujka 1944. godine dogodio neopisiv zločin, zločin koji je ukrao dva života, mladost i nadu u bolji život.

„Naše Marija i Lina su položile svoje živote za antifašističke ideale i vrijednosti koje su nam i u ovim kriznim trenucima najpotrebniji. Zajedništvo, solidarnost, humanost, razumijevanje, biti čovjek, biti različit-a ostati isti, živjeti u okruženju koje te prihvaća i razumije, živjeti u okruženju podrške i promjena koje nam daju iste mogućnosti i nadu da našim radom možemo izgraditi bolje sutra. To su slobode i prava čovjeka koje trebamo njegovati mi u Umagu, u Istri i Hrvatskoj jer za njih nema alternative“, izjavio je gradonačelnik Bassanese.

U okviru komemoracije i ove je godine održan tradicionalni literarni natječaj za učenike umaških osnovnih škola u organizaciji UAB-a Bujštine. Stručni žiri će odabrati najbolje radove te će isti biti nagrađeni u trenutku kada nastava bude ponovno krenula, a pandemija korona virusa samo ružna uspomena.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

POMOĆNI KUHAR/ ICA - ASSISTANT COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

LONDINER / BAGGAGE CARIER (M/Ž)

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA / ANIMATOR

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA - CLEANER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA