Policija čuvala lijes. Obitelj ugostitelja: Mogli su ga spasiti

1
Foto: 24sata
Foto: 24sata

Anton Nino Kernjus (71) iz Brtonigle prva je to žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. Umro je u srijedu ujutro nešto iza 4 sata u strašnom hropcu pred očima bespomoćnih liječnika koji su dva dana došli prekasno, piše 24sata.

Kety Visintin snaha preminulog kaže da preminulog kaže uopće nije bio pod zdravstvenim nadzorom kako tvrdi istarski stožer.

- Nino nije imao nikakvu mjeru niti išta da je pod zdravstvenim nadzorom. Ne znam zašto oni to govore da je bio u samoizolaciji zbog kontakta s moguće zaraženim ljudima. On je bio normalan i zdrav čovjek kao ja i vi. Da bi netko bio pod takvim zdravstvenim nadzorom onda su trebali dati nekakav papir za to a toga nema. Ljudi koji dolaze iz Italije koji su s takvim simptomima i pod sumnjom kod sebe imaju nešto napisano i potpisano. On nije imao ništa od liječnika. Da je i nešto bilo sumnjivo on bi zatvorio konobu i ne bi niti radio. On je radio do zadnjeg dana do kada se moglo. U subotu su još radili do šest sati popodne kao i svi ostali – pojašnjava snaha preminulog.

Nino nedjelju nije radio i uvečer je osjetio neku slabost.

Kako je za 24sata rekla njegova snaha, u nedjelju uvečer, Nino nije bio baš dobre volje, a temperaturu nije imao. Dobio ju je tek u ponedjeljak. Sam je zvao svog liječnika, a potom i liječnika epidemiologa kojeg je poznavao jer je kod njega uvijek odlazio po sanitarna uvjerenja zbog posla. Epidemiolog mu je rekao da ne treba odmah paničariti i da to može biti obična gripica. U utorak ujutro temperatura je Ninu još uvijek bila povišena. Opet je nazvao epidemiologa u Umagu. Liječnik iz Umaga mu je rekao da će netko doći po njega da ga voze u Pulu zbog uzimanja brisa tako da mu je supruga već bila pripremila torbu i sve za bolnicu.

- Nisu došli - kaže Ketty Visintin Kaže kako su liječnici opet javili da nemaju kako doći.

Prolazili su sati. Opet su se javili da će netko doći uzeti bris kod njega doma između dva i tri popodne. Na kraju su se u to vrijeme, kada su trebali doći, opet javili da ne mogu doći te da će doći sljedeći dan, u srijedu. To popodne temperatura se Ninu spustila nešto malo, na 37 stupnjeva, ali je već teško disao. Predvečer mu se temperatura povisila. Sve vrijeme je ležao u krevetu. Supruga Alma mu je davala lijek za temperaturu. Oko jedan u noći na srijedu temperatura mu je opet bila visoka. Bilo mu je sve gore i gore. Oko tri sata Nino je i dalje imao visoku temperaturu. Teško je disao. Počeo je buncati. Uplašili smo se. Ja sam zvala Hitnu i odmah sam liječnicima Hitne rekla da sumnjam na korona virus i da smo bili već u kontaktu s epidemiologom koji je trebao doći uzeti bris zbog testiranja. S Hitne su me prije svega pitali da li pacijent može hodati i da li bi ga mi mogli odvesti negdje. Rekla sam im da on nije dobro i da bi trebali doći jer da ih ne trebamo, ne bi ih niti zvali. Hitnoj je trebalo sat vremena da dođu iz Umaga do Brtonigle. Inače im treba 10-ak minuta za tu razdaljinu. Hitna je došla oko 4 ujutro. Nino je već bio jako loše. Pokušali su ga spasiti, međutim, bilo je kasno - priča drhtavim glasom snaha prve žrtve korona virusa u Hrvatskoj, piše 24sata gdje možete pročitati čitav tekst.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa