Nevjerojatno je da Poreč spava kraj 'istarskog Stonehengea'

0

Poreč je grad mozaika kojega štiti Sveti Mauro. Poreč je grad čija je povijesna jezgra, kao živi spomenik kulture, građena duže od 2.000 godina. Poreč ima Eufrazijevu baziliku koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine. Poreč je grad u kojem su ostaci villa rustica, antičkih hramova i njegova urbana jezgra svjedoci snage Rimskog carstva. Poreč je poznat  kao nacionalna turistička meka u koju svake godine hrli veliki broj turista. Poreč je šampion turizma koji zajedno s okolnim općinama, “Poreštinom”, danas ostvaruje više od 13% posto ukupnog hrvatskog turističkog prometa!

No, ova perjanica istarskog i hrvatskog turizma potpuno je nezainteresirana za jedno veliko povijesno blago koje se nalazi samo nekoliko kilometara od centra Poreča. Pitamo se što bi dali naprimjer Talijani ili Španjolci da imaju onaj pravi engleski Stonehenge? Turističke brojke obilaska Stonehenge lokacije su impresivne. Preko 1.000.000 turista iz svih krajeva svijeta godišnje. (Čitaj: Milijun). A znate li da Poreč ima “istarski Stonehenge”? Znate li kako doći do njega? Postoje li turistički putokazi? Postoji li normalan put, staza do njega? Postoji li prospekt o tim jedinstvenim objektima? Kakva je komunalna higijena te lokacije?

Otvorili smo ova lagana pitanja i sada Vam predstavljamo “istarski Stonehenge”: Odmah iza Poreča, na trokutu naselja Valkarin, Dračevac i Fuškulin, nalazi se desetak sličnih, skoro jednakih brežuljaka. Najveći je visok jedva stotinjak metara, a značaj tih brežuljaka poznat je tek malom broju specijaliziranih stručnjaka, uglavnom arheologa. Svim tim brežuljcima vrhovi su zaravnjeni, što potvrđuje mjesto postojanja prethistorijskih objekata. Prvi niz se obično naziva zajedničkim imenom Mordele, za drugi niz od tri u pravcu položena brežuljka poznat je samo zajednički naziv Picugi. To je nekoć bilo središte vrlo bogate i razvijene civilizacije.

Najstariji arheološki nalazi pronađeni na Mordelama sežu više od (4.000) četiri tisuće godina kada su Istrom hodali brončanodobni gospodari Istre koji su tu bili čak i prije Histra, dok su Picugi, s baštinom čija je starost identificirana na (3.000) tri tisuće godina, svjedočanstvo o materijalnim, društvenim i duhovnim aspektima kulture Histra u Istri. 

Na žalost (ili na sreću), na tom kompleksu posljednja ozbiljna arheološka istraživanja obavljena su još u austrougarsko doba, i tada je bilo otkopano i pregledano jedva preko devetsto (900) grobova. Središnji od tri brežuljka koji čine niz Mordele, kojeg zovu Mali Sveti Anđeo, nudi najveće iznenađenje u cijelom tom kompleksu. Uspon na vrh Malog Svetog Anđela prolazak je kroz ostatke nekoliko koncentričnih krugova zidina. Pred vrh naslagano je, ali i razbacano, nekoliko vrlo velikih obrađenih kamenih blokova, a samo središte zaravnjenog platoa čini kružna konstrukcija kamenih megalita, a svaki je od njih po tri do četiri tone težak! Nejednake su veličine i razmaknuti su jedan od drugoga, no nesumnjivo čine pravilan krug. Namjerno je tako složen, i potpuno je nalik na kamene krugove u Engleskoj, Škotskoj, Irskoj ili zapadnim dijelovima Francuske!

"Istarski Stonehenge", najstarije je i najbolje sačuvano kultno mjesto predantičkih naroda na području Istre. Je li taj "istarski Stonehenge" također bio zvjezdani opservatorij, sunčani kalendar, ili nešto slično jer osim mogućeg opservatorija, a u najblažem slučaju brončanodobnog hrama na Malom Svetom Anđelu, taj kraj krije još jednu veliku tajnu??!

U dva niza brežuljaka, Picugi (s vidljivim tragovima oblika stepenastih piramida) i Mordele, "složeni" su u formaciju nalik na raspored zvijezda u pojasu i maču sazviježđa Oriona, što je raspored kojeg su vjerno slijedili graditelji piramida, i mnogih drugih drevnih građevina staroga svijeta i onih civilizacija prije! Jedan dio znanstvenika Picuge vide kao "piramide", a argumentaciju nalaze u rasporedu ta tri brežuljka, koja, navodno, malo odstupaju od pravocrtnog rasporeda koji je identičan rasporedu zvijezda u pojasu zviježđa Orion, a taj su raspored pratile egipatske i južnoameričke piramide. Mordele se pak prema Picugima geometrijski odnose kao tri zvijezde iz Orionova mača prema trima zvijezdama iz Orionova pojasa. Nije slučajno, zar ne? Nevjerojatno je da Poreč spava kraj “istarskog Stonehengea”. (D.D./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa