druga strana korona izolacije

Dr. Milan Rimac: Introverti, uživajte u svojih pet minuta!

0
Dr. Milan Rimac
Dr. Milan Rimac

Dragi introverti, uživajte dok traje! Ne mogu se oteti dojmu kako ova pandemija ima ‘srebrni rub’ (‘sreća u nesreći) za, studije kažu, polovicu stanovnika svijeta koji su introverti. Zamislite gušta. Nitko vam ne smije prići na udaljenost manju od jednog metra. Zabranjena su okupljanja pa vas nitko neće tlačiti izjavama “daj odi s nama”, “baš si nedruželjubiv”, “daj se pokreni”, “ti nisi normalan, pa znaš kako je super ekipa tamo”, i sl. U trgovinama vas nitko neće zaustavljati s usputnim komentarima o tome tko, što, koga, gdje i s kime. Pri naplati ćete samo pružiti novac/karticu i nitko vas neće zamarati suvišnim razgovorima. Kada sjednete u kafić, nigdje nikoga. Nema zamora, buke, suvišnih dobacivanja, preglasnog smijeha. Uživajte, dragi introverti, ovo je vaših pet minuta.

Ali nemojte biti sebični. Ako ugledate molećivi pogled s drugog kraja kafića, ili vam netko s pristojne udaljenosti i pogledom djeteta koje je ugledalo slatkiš ili igračku, dobaci koju rečenicu, odgovorite im, izmjenite još pokoju rečenicu s njima. Jer njima je trenutno onako kako je vama većinu vašeg života. Ova pandemija je za ekstroverte apstinencijska kriza. Jer oni ne znaju što znači preživljavati dane jedva čekajući da iza sebe zatvorite vrata svog stana. I zato, introverti, uživajte dok traje. I ostanite zdravi.

Pojašnjenja radi, introvertiranost nije bolest, sramežljivost, sebičnost, asocijalnosti ili ista slično tome, iako se brojni introverti nazivaju takvim i sličnim epitetetima/dijagnozama. Ekstrovertiranost je jedna od pet karakteristika psihometrijske ljestvice osobnosti, popularno nazvane ‘Big 5’. I otprilike polovica pripadnika ljudske vrste ima ‘manjak’ u tom svojstvu. ‘Manjak’ je, doduše, riječ koju koriste ekstroverti. Introverti bi rekli da ekstroverti imaju ‘višak’ toga nečega što navedena ljestvica opisuje.

Možda je bolji opis introvertiranosti/ekstrovertiranosti onaj kojeg nudi Carl Jung, odnosno iz njegovih opažanja izvedena Myers-Briggs ljestvica osobnosti. U njoj, pored četiri osnovne kognitivne funkcije (sensing, intuiting, feeling, thinking; hrvatski prijevodi bez pojašnjenja ne bi imali smisla) ekstrovertiranost/introvertiranost naglašava u kojem smjeru je svaka od tih funkcija orijentirana. ‘Prema vani’, tj. osobama i objektima u okolini, kao kod ekstroverta, ili ‘prema unutra’, tj. unutarnjoj slici osoba i objekata iz okoline, kao kod introverta. Prema Myers-Briggs ljestvici, navedene četiri kognitivne funkcije su kod svakog od nas hijerarhijski poredane, a orijentacija one najizraženije (dominantne) funkcije kod svakog od nas određuje jesmo li introverti ili ekstroverti.

Jordan Peterson, klinički psiholog, za kojeg ste možda čuli u nekom negativnom kontekstu što ne umanjuje njegovu vrijednost kao kliničkog psihologa i promišljatelja teorije osobnosti, u nekoliko navrata u svojim predavanjima (dostupnim na Youtubeu) sam kaže kako mu nije jasna ‘svrha’ introvertiranosti. Toliko je začudno biti introvert u svijetu u kojem dominira ekstrovertiranost.

Ako mi dozvolite zrnce moje životnim iskustvom stečene ‘mudrosti’, ekstroverti su kao vatromet, a introverti kao vatra koja tinja na ognjištu. Svaki ima svoju svrhu. I kao što je glupo gasiti vatru na ognjištu, jednako bi glupo bilo zabraniti vatromete. No, obzirom da dobar dio vas introverta čitav život ima osjećaj da okolina želi ugasiti tu vatru na ognjištu, uživajte u svojih pet minuta, ali ako naiđete na vatromet, prihvatite ga, jer vatra na ognjištu je tu kako bi mogli uživati u vatrometu. (Dr. Milan Rimac)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa