Zbog koronavirusa vrtići u Puli, Poreču i Vodnjanu privremeno ne rade

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju zbog virusa COVID-19, a ministar zdravstva Republike Hrvatske donio Odluku o proglašenju epidemije u Hrvatskoj i nastavno na nove mjere suzbijanja širenja virusa kojom se preporuča ograničavanje okupljanja s više od 100 ljudi, od petka 13. ožujka do 14. travnja rad svih dječjih vrtića na području Grada Pule bit će privremeno obustavljen. Za navedeni period roditelji čija djeca pohađaju vrtić bit će oslobođena plaćanja troškova vrtića.

U istom će periodu u Puli i cijeloj Istarskoj županiji biti obustavljena nastava u svim osnovnim i srednjim školama te visokim učilištima, a nastavni program provodit će se na daljinu prema smjernicama nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja. Obzirom na Odluku o proglašenju epidemije u Hrvatskoj i na daljnje pogoršanje epidemiološke situacije na području susjedne Italije u kojoj je zabilježeno povećanje broja oboljelih osoba i smrtnih slučajeva te nekontroliranog širenja korona virusa, na temelju preporuka Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i Stožera civilne zaštite Istarske županije Grad Pula donio je odluku o ograničavanju rada svih ugostiteljskih objekata do maksimalno 18,00 sati.

Navedena se odluka odnosi na sve ugostiteljske objekte na području Pule iz skupina „Restorani“, sve „Barove“ iz skupine koji zadovoljavaju uvjete za rad noću sukladno posebnim propisima te na sve „Objekte jednostavnih usluga“. Odluka stupa na snagu od petka 13. ožujka 2020. godine. Nadalje, temeljem preporuke Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i zaključaka Stožera civilne zaštite Istarske županije i Odluke načelnika Stožera Civilne zaštite i gradonačelnika Grada Pule, svim trgovačkim centrima na području Grada Pule naloženo je da su u obvezi pridržavanja svih mjera koje je potrebno poduzeti u svrhu sprečavanja daljnjeg širenja epidemije koronavirusa COVID-19.

Odlukom je propisana obveza otvaranja dovoljnog broja naplatnih mjesta kako se ne bi stvarale gužve na kasama prilikom naplate, a prilikom eventualnog čekanja potrebno je osigurati da se u redu čekanja održi međusobna udaljenost između kupaca od najmanje jednog metra. Svim poslovnim subjektima koji se ne budu pridržavali navedene Odluke prijeti zatvaranje. Za više informacija o konkretnim aktivnostima Grada i ostalim mjera, Grad Pula uspostavio je telefonski broj 052/371-938 koji je dostupan svakog dana od 8 do 16 sati.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je dana 11. ožujka 2020. godine proglasila pandemiju korononavirusa COVID-19, a Ministar zdravstva Republike Hrvatske službeno je proglasio epidemiju u Republici Hrvatskoj isti dan. Na sjednici Vlade Republike Hrvatske 12. ožujka 2020. najavljena je nova mjera suzbijanja širenja virusa COVID-19 kojom se preporuča odgoda ili ograničavanje okupljanja s više od stotinu ljudi. S obzirom na to da je sprječavanje i suzbijanje virusa od interesa za Grad Poreč-Parenzo, potrebno je poduzeti mjeru obustave rada dječjih vrtića

U Poreču na mjesec dana vrtići prestaju s radom

Stožer civilne zaštite Grada Poreča-Parenzo i Grad Poreč-Parenzo, sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Zaključaka Stožera civilne zaštite Istarske županije od 10. ožujka 2020. godine i Smjernica za postupke vezano uz aktualnu situaciju širenja COVID-19 virusa, donio je odluku o privremenom prestanku rada dječjih vrtića i jaslica na području Grada Poreča-Parenzo. Dječji vrtići i jaslice kojima je osnivač Grad Poreč-Parenzo, privremeno se zatvaraju i prestaju s radom od 13. ožujka do 13. travnja 2020. godine. Preporučuje se svim ostalim dječjim vrtićima i jaslicama na području Grada Poreča-Parenzo da privremeno prestanu s radom.

Za navedeni period roditelji čija djeca pohađaju vrtić i jaslice bit će oslobođena plaćanja troškova vrtića. Unazad petnaest dana primjetno je pogoršanje epidemiološke situacije na području. Republike Italije, s povećanim brojem oboljelih osoba, kao i smrtnih slučajeva, te nekontroliranog širenja virusa. Zbog brojnih dnevnih migracija, te dolazaka turista, postoji povećani rizik unosa uzročnika virusa na području Istarske županije, koji još nije evidentiran.

Takvo stanje povećava vjerojatnost pojave većeg broja oboljelih na našem području. Stoga, obzirom na blizinu granice s Italijom i dnevna kretanja stanovništva, ovom mjerom Grad Poreč-Parenzo, kao odgovorna javna uprava, želi smanjiti rizik daljnjeg širenja.

Ista situacija u Vodnjanu

Na temelju odluke Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske od dana 11. ožujka 2020. godine o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom na području čitave Republike Hrvatske, preporukama Zavoda za javno zdravstvo, zaključcima Stožera civilne zaštite Istarske županije, službenom priopćenju Istarske županije o Vladinom prihvaćanju zahtjeva o zatvaranju predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, te visoko obrazovnih institucija Grad Vodnjan je donio Odluku o privremenom zatvaranju vrtića, Odluku o ograničenju rada u ugostiteljskim objektima te protuepidemijske mjere namijenjene trgovačkim centrima i trgovinama na području Grada Vodnjan-Dignano. Detalje pogledajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa