Tim iz Pule napravio μSCOPE, prvi hrvatski 3D printani mikroskop

0
Foto: Novac.hr
Foto: Novac.hr

Ovaj je izum okupio sve studente pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, i to još prije tri i pol godine. Tada je taj svestrani tim s raznih fakulteta, koji djeluje u Puli pod vodstvom docenta Svena Maričića, razvio µSCOPE - prvi hrvatski 3D printani mikroskop koji je u te tri godine prikupio velik broj raznih nagrada, među kojima je i Teslino jaje, prestižna nagrada za najbolji hrvatski startup u području društvenih inovacija. I već su izrađena tri prototipa mikroskopa budući da se kroz rad s njime vidjelo u kojim ga sve segmentima treba usavršiti, piše Novac.

Kako nam pojašnjavaju Ivan Veljović, Dalen Bernaca, Ivana Mohorović i Mieta Bobanović, koji čine ovaj tim Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, µSCOPE je izrađen tehnologijom 3D tiska od ekološki prihvatljivog materijala. Cilj je učiniti mikroskopsko proučavanje široko dostupnim za djecu predškolske dobi i tako poticati znatiželju. Specifičan je i po tome što je izrađen u obliku glagoljičkog slova S, čime se željelo istaknuti gdje je zapravo kao takav izumljen.

- Ovaj mikroskop spada u inovaciju i zaštićeno je intelektualno vlasništvo Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Na njemu je radio multidisciplinarni tim koji čine studenti odjela za proizvodno strojarstvo, informatiku, ekonomiju te kulturu i turizam. Interdisciplinarni tim je osnovan radi bolje sinergije koju je profesor Maričić koordinirao. U tome je ljepota ove inovacije, jer je svatko pridonio znanjem iz svog polja - kaže nam Ivan, doktorand proizvodnog strojarstva, dok nam s kolegama u studentskom labosu prikazuje ovaj zanimljivi mikroskop, koji je “isprintan” kako bi djecu u vrtićkoj dobi, a jednog dana i učenike osnovnih i srednjih škola, zainteresirao za znanost. Svakako je cilj implementirati ovakav mikroskop i na sveučilišta, piše Novac.

Kako nam pojašnjava Dalen, doktorand računarstva Tehničkog fakulteta u Rijeci koji je razvijao aplikaciju za mikroskop, formiranje takvog tima je pun pogodak jer jedna osoba ne može raditi sve - od dokumentacije do prezentacije i prijave na natjecanjima.

- Jedna osoba ne može sve, niti ima potrebno znanje. Tim mora biti poput jedne male tvrtke - kaže nam on. Mieta nam pak pojašnjava da je ovaj mikroskop simbol znatiželje. - To nije samo znatiželja za jedno polje, nego za sva polja i za sve dobne skupine. Dakle, ovaj mikroskop mogu primjenjivati studenti, starije osobe, djeca. Jer najlakše je nešto djeci objasniti kroz primjenu, odnosno od čega se što stvorilo. Dakle, od čega je stvoren život, a kasnije da ga nadograđuju potrebnim temeljima - priča nam Mieta, koja je nedavno doktorirala ekonomiju, piše Novac.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KROVOPOKRIVAČ/ICA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A DIMNJAČAR/KA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR

Do: 10.10.2020.

UMAG-UMAGO, ISTARSKA ŽUPANIJA