konferencija stožera civilne zaštite:

'Imamo dojave da neki ne poštuju mjere samoizolacije'

0
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Iz Stožera civilne zaštite Istarske županije objavili su kako su jučer navečer kod jedne osobe koja je u samoizolaciji uzeti uzorci zbog sumnje na zarazu koronavirusom, a za još jednu osobu uzorci su uzeti danas tijekom prijepodneva. Ti slučajevi nisu povezani s prijašnja dva oboljela, javlja Dnevnik. Na presici je istaknuto da su poduzete sve mjere da se odredi s kojim su osobama bili u kontaktu. Naveli su i kako je pritisak na dežurne epidemiologe velik te ljudi nerijetko ne uspiju odmah s njima stupiti u kontakt. Stoga će se danas otvoriti nova linija prema građanima.

Načelnik stožera Dino Kozlevac zahvalio je Vladi što su ipak odlučili uvesti mjere kojima se od petka zatvaraju škole i vrtići u Istri. Kazao je i da s Vladom i nacionalnim stožerom dogovaraju kako pomoći onima koji će imati poteškoća jer im djeca neće ići u školu te apelirao na poslodavce da imaju razumijevanja za radnike koji budu u takvoj situaciji.

Najavio je kako će radno vrijeme ugostiteljskih objekata biti skraćeno te da će raditi do 18 sati. Istaknuo je i kako imaju dojave da neki koji trebaju biti u samoizolaciji ne poštuju te mjere te najavio da će se uvesti rigozorne kontrole. "Od danas je jedna osoba u karanteni, radi se o hrvatskom državljaninu. Vlada će snositi troškove karantene." Naveo je i da će epidemiolozi obići talijanske turiste koji su ušli u Istru prije proglašenja mjera te vidjeti imaju li neke zdravstvene tegobe, piše Dnevnik.

Oboljeli muškarci dobro su i nemaju težih simptome. "Držimo sve pod nadzorom, vjerujem da će tako i ostati", rekla je ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić. Dr. Jasna Valić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije ponovila je upute građanima za izbjegavanje zaraze. Istaknula je kako je važno prdiržavati se mjera, biti na dovoljnoj udaljenosti te izbjegavati rukovanja. "Neki koji su poslani u samoizolaciju nisu to shvatili dovoljno ozbiljno", kazala je Valić, donosi Dnevnik.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa