rabac

Problemi s vezovima: Šverko nezadovoljan Lučkom upravom

0
Davor Šverko i Antonela Mohorović Kožuh
Davor Šverko i Antonela Mohorović Kožuh

"Nakon niza neuspješnih pregovora, dogovora i razgovora, odlučio sam podijeliti svoje iskustvo vezano za problematiku dodjeljivanja vezova u Lučkoj upravi Rabac. Vjerujem da je i moje zdravlje narušeno kao  posljedica ovih igara bez granica te na štetu mog strpljenja. Na problematiku dodjeljivanja komunalnih vezova u luci Rabac ukazao sam na jednoj sjednici Upravnog vijeća LU Rabac na kojoj sam osobno prisustvovao. Bilo je to u sedmom mjesecu 2015. godine. Lučka uprava Rabac je bila jedina lučka uprava na obali koja nema Pravilnik kojim se uređuje dodjeljivanje vezova na korištenje", piše Davor Šverko u svom pismu našem portalu.

Izvlačenje papirića

"U jednom od prethodnih postupaka dodjeljivanja vezova sam postupkom ''izvlačenja papirića iz kutije'' bio prva zamjena za budući slobodan vez. Predsjednik Upravnog vijeća, Dino Škopac je u međuvremenu donio odluku o ukidanju komunalnog veza kako bi po njegovom tumačenju dokinuo nejednaki položaj rentera (iznajmljivača plovila). S time je pala u vodu i moja garancija prve rezerve u dodjeli slobodnih vezova, jer ih je Dino Škopac jednostavno ukinuo. Nakon toga sam izbrisan sa liste čekanja za dodjelu komunalnih vezova.", nastavlja Šverko.

"Taj ukinuti vez se i dalje iznajmljivao nautičarima, pa bih volio znati da li postoji evidencija izdavanja računa za iznajmljivanje tog veza koji je trebao pripasti meni, ali je u međuvremenu ukinut. Kako su oni mogu iznajmljivati vez, na koji način je naplaćivan novac i kome je išla lova u džep?! Govorim o vezu koji je trebao biti namijenjen meni, a oni su to i dalje činili, a ako je vez izvan funkcije onda se to radilo protuzakonito? Od Ministrastva pomorstva sam imao ''zeleno svjetlo'' da dobijem policijski vez, koji je odlukom tadašnjeg ravnatelja Maria Paliske kasnije dodijeljen nekome drugome. Nakon mojih neuspjelih ''prvih zamjena'', još 2015. predložio sam da mi se ustupi vez Pomorske policije. I ova mogućnost je pala u vodu zbog, kako su rekli da je vez temeljem usmenog dogovora ustupljen nekom trećem.", nastavio je on.

Šverko: 'Redovito sam dobivao krive račune'

"Jedna od stranaka, gđa. N. G. (u dopisu  je puno ime i prezime, kao i kod ostalih inicijala; op.ur.) koja je bila pokrenula žalbu (isto radi problematike dodjeljivanja vezova) je nakon kontaktiranja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ustanovila da je Lučka uprava Rabac jedina lučka uprava na obali koja nema Pravilnik kojim se uređuje dodjeljivanje vezova na korištenje. Tome je svjedočila i nova ravnateljica Antonela Mohorović Kožuh koja je rekla da je ovim saznanjem dovedena u nezgodnu situaciju (travanj, 2019.g.).

N. G. je izjavila da joj je radnik LU Rabac V. K. tijekom razgovora s ravnateljicom u prostorijama LU Rabac ponudio na korištenje nečiji tuđi vez uz naknadu. Govori da je predložila ravnateljici raskid Ugovora o korištenju komunalnog veza potpisanog s R. J. i dodjelu veza na korištenje prema listi prioriteta. Rekla je da joj je ravnateljica LU Rabac, nakon što se je raspitala o mogućnostima raskida Ugovora o korištenju komunalnog veza, javila telefonski da ne može raskinuti Ugovor. U jednom od postupaka dodjeljivanja vezova (2019.g.), S. P. je namjeravao kupiti tu barku pod uvjetom da dobije na korištenje vez na kojem je bila ta barka. Obzirom da nije mogao dobiti vez na taj način, odustao je od kupnje.

Nakon toga je Robert Juričić dobio vez na kojem je bila barka koju je kupio, dok se za istu situaciju Smiljanu odbilo ustupanje veza. Ova povlaštena situacija je nepravedna za sve nas koji čekamo i pratimo igre koje se dešavaju mimo pravila i zakona. Ja sam trebao biti prvi na toj listi.", tvrdi Šverko.

"Želim istaknuti jednog djelatnika (nadzornik obale) LU Rabac, V. K. koji redovito za vrijeme radnog vremena u LU Rabac (u službenoj uniformi) obavlja svoje privatne poslove iznajmljivanja barki. V.K. je također koristio vez koji nije bio predviđen za korištenje, za koji nije dobivena suglasnost vijeća, što mogu potvrditi slikom (2019.godine). Cijelu sezonu je koristio vez kao i neko vrijeme izvan sezone. S obzirom da pretpostavljam da on piše račune za LU Rabac, bila se desila zanimljiva situacija. Dan prije sjednice o dodjeljivanju vezova, poslan mi je račun sa nekim dugovanjem, da bi mi naknadno na moj upit, sadašnja ravnateljica Antonela Mohorović Kožuh rekla da se radi o greški. A sve mi se to radilo kako bi mi utjecalo na stanje bodova, te da mi zbog nepodmirenih dugovanja nije dozvoljena prijava za dodjelu veza.", tvrdio Šverko.

"Redovito sam dobivao krive račune, na kojima mi se jednostavno dodavala barka viška, pa mi se pošalje račun za koji ne postoji dug, pa se pozivom ukazuje na greške. Previše neregularnosti koje su tako očite, ili možda bolje reći, previše podmetanja. Možda V. stvarno jako dobro radi svoj posao, istovremeno i za LU Rabac i za potrebe svog obrta jer ga je Dino Škopac početkom 2019. godine imenovao za člana stručnog povjerenstva za javnu nabavu. Ako se ne radi o očitom sukobu interesa koji se u ovom slučaju još nagrađuje, tada je stvarno došlo vrijeme da svaki uzme stvari u svoje ruke. Za početak, ja sam odlučio na sve to ukazati pa ćemo vidjeti kako dalje. Dosta mi je da ja mirno ne spavam radi toga što se pravila i pravica godinama guraju pod tepih!", piše Šverko.

Lučka uprava ima pravilnik

"Jedan primjer od dana 4.8.2019. Cijele noći je gliser bio vezan, do 9 sati u jutro. Pitanje je da li je sebi napisao račun i za ovo. Ponavljam, za komunalni vez kojeg je koristio od nekog poznanika za kojeg je trebao imati odobrenje od Vijeća. Ako nema, tada je trebao platiti korištenje veza. A ovo je račun koji ja dobivam za korištenje veza, pa bi i on trebao opravdati svoje račune ukoliko su uopće napravljeni za njegove usluge. Još jedna situacija kada je za vrijeme radnog vremena u LU Rabac bio u situaciji dolaska Carine koja ga je teretila za…. U to vrijeme on nije moga prihvaćati nautičare što mu je u opisu posla. Ove situacije dvostrukog posla se dešavaju preko 10 godina, tj. od 2008.g. kada je otvorio obrt. Nitko od LU i Vijeća ne može reći da to nisu znali, jer je to postala svakodnevica. Samo želim pravdu, čiste račune bez muljaže. Ostali renteri jako dobro znaju situaciju o kojoj govorim, tako da je vrijeme da se ovome stane na kraj.", piše Šverko.

Očitovanje smo tražili od Lučke uprave Rabac. Odgovor ravnateljice Antonele Mohorović Kožuh prenosimo u cijelosti u nastavku.

"Lučka uprava Rabac donijela je Pravilnik o kriterijima za dodjelu stalnog veza u komunalnom dijelu veza luka Lučke uprave Rabac koji je stupio na snagu dana 24. rujna 2019. godine. Tim su Pravilnikom propisani kriteriji za davanje prava na korištenje stalnog veza u lukama otvorenim za promet županijskog i lokalnog značaja kojima upravlja Lučka uprava Rabac, postupak za ostvarivanje prava na korištenje stalnog veza, tijela za davanje prava za korištenje stalnog veza, uvjeti sklapanja ugovora o stalnom vezu i njegov obvezni sadržaj te ostala prava i obveze u svezi korištenja stalnog veza. Taj je Pravilnik objavljen na internet stranici Lučke uprave Rabac.

U dopisu gospodina Davora Šverka koji ste nam dostavili navodi se da su u jednom od prethodnih postupaka vezovi dodjeljivani «izvlačenjem». Radi se o  dodjeli komunalnih vezova iz 2010. godine, kada su vezovi dodjeljivani na način da su zainteresirane osobe pozvane da dostave prijave, nakon čega je su između više zainteresiranih osoba vezovi dodjeljivani ždrijebom. Osobe kojima na taj način nisu dodijeljeni vezovi uvrštene su na listu prvenstva, pa su im kasnije redoslijedom utvrđenim ždrijebom dodjeljivani prvi slijedeći raspoloživi vezovi. Tako utvrđena lista prvenstva u cijelosti je iscrpljena, a nakon stupanja na snagu Pravilnika od 24. rujna 2019. godine objavljen je javni poziv za dostavu prijava nakon čega je sačinjena nova lista prvenstva prema kriterijima tog Pravilnika.

O policijskom vezu

Što se tiče dodjele policijskog veza, odnosno veza koji pripada Ministarstvu unutarnjih poslova, isti se mogao dodijeliti na korištenje ovisno o njegovoj raspoloživosti i temeljem suglasnosti koju bi izdao MUP, odnosno Policijska uprava Istarska. U pogledu navoda o tome da bi bilo moguće dodjeljivanje veza uz prijenos vlasništva plovila, ističemo da to nije moguće. Istina je da je u jednom slučaju sklopljen Ugovor o dodjeli veza korisniku na taj način, ali je temeljem odluke Upravnog vijeća Lučke uprave Rabac pokrenut sudski postupak radi poništenja tog Ugovora, koji postupak je u tijeku. U međuvremenu je isteklo vrijeme na koje je taj ugovor sklopljen, nije sklopljen novi ugovor sa istim korisnikom,  već je temeljem postupka propisanog Pravilnikom od 24. rujna 2019. godine vez dodijeljen drugoj osobi na korištenje. 

U svezi navoda o tome da zaposlenik Lučke uprave Rabac tijekom radnog vremena obavlja poslove iznajmljivanja plovila, navodimo da je točno da jedan od zaposlenika Lučke uprave Rabac ima obrt za iznajmljivanje plovila. O navodima iz dopisa priloženog Vašem upitu je od tog zaposlenika zatraženo očitovanje koje je on dostavio, a iz kojega ne proizlazi osnovanost navoda iz dopisa - prijave. Naš zaposlenik je posebno upozoren na uredno obavljanje svojih radnih obveza."

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa