smješten je u bolnici pula

Labinjan koji radi u Italiji ima koronavirus, evo što kaže doktorica iz Zagreba

0
Alemka Markotić (foto: RTL)
Alemka Markotić (foto: RTL)

U Hrvatskoj je potvrđen 13. slučaj zaraze novim koronavirusom, a riječ je o hrvatskom državljaninu (40) koji radi u Italiji i hospitaliziran je u pulskoj bolnici, priopćio je 9. ožujka predvečer Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, javio je Index.

"Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, hospitalizirana u Općoj bolnici Pula. Do sada je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 13 oboljelih osoba. Riječ je o hrvatskom državljaninu koji radi u Italiji, a na njegovom radnom mjestu je identificirano više oboljelih osoba", navodi se u priopćenju. Kako se doznaje, oboljeli je iz Labina, piše Index.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević Alemka Markotić bila je gošća RTL- Danas. "Radi se o osobi koja radi u Italiji. Tamo je bilo nekoliko bolesnih. Na vrijeme se javio. Nadamo se da nije proširio dalje. Radi se o mlađoj osobi, on je dobro učinio jer se odmah javio. Kontaktirat će se svi njegovi bliži kontakti", kazala je Alemka Markotić za RTL. Dodala da su epidemiolozi sigurno sada već na terenu. Video s RTL-a u nastavku.

Dr. Stojanović iz ZJZIŽ rekao je na večerašnjoj konferenciji da su dvije osobe hospitalizirane, jer su bile u međusobnom kontaktu, a radili su sezonski u jednom skijalištu u Italiji koje nije bilo rizično područje. Nakon zatvaranja objekta, rekao je Stojanović vratili su se kući. Za drugu osobu uzet je uzorak danas te se čeka potvrda, a prva je jučer hospitalizirana te je danas potvrđen koronavirus. Mladići su stigli u Labin iz Bolzana 7. ožujka. 

"Zajedno su došli u jednom autu. Prvi nije imao kontakte, a drugi, koji je bio u samoizolaciji, bio je u kontaktu s obitelji ", kazala je dr. Valić dodavši da su članovi obitelji sada u dvotjednoj samoizolaciji. Dr. Hrstić rekla je da Pula raspolaže s 12 respiratora. Načelnik Stožera civilne zaštite IŽ Dino Kozlevac je rekao da mladići zaslužuju pohvalu "jer su mogli dva dana hodati", ali su odmah došli i ograničili kontakte. Kozlevac je rekao da počinje funkcionirati karantena, čija je lokacija tajna, te da se primjenjuje novi režim ulaska za Talijane s ugroženih područja, tj. morat će prihvatiti 14 dana karantene ili povratak. Apelirao je da se svi građani pridržavaju uputa, da ne odlaze na mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi i da se peru ruke, kao i da se ne putuje u Italiju bez prijeke potrebe. Cijeli video večerašnje konferencije pogledajte na 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa