127 biciklista maltretira 1.270 vozača

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ovog tjedna na području Istre odvijaju se dvije biciklističke utrke pa policija poziva sudionike u prometu na oprez i pridržavanje uputa ovlaštenih osoba. 

Počelo je! Njih 127, a mi sami.

U srijedu, 4. ožujka u vremenu od 11 do 15 sati održala se međunarodna cestovna biciklistička utrke pod nazivom ''Trofej Umaga'', na kojoj sudjeluje oko 150 biciklista, prateće službe i osiguranje. Utrka se održala na slijedećem itinereru: Umag – Stella Maris – Zambratija – Savudrija – Sv. Marija na Krasu – Umag.

U nedjelju, 8. ožujka u vremenu od 11 do 15 sati, održat će biciklistička utrka ''Trofej Poreč'' na itinereru: Poreč – D75 – Tar – Labinci – Gedići – Kukci – Tar (7 krugova).

SVE ZA VRIJEME RUČKA!

Policija i redari povremeno će zatvarati dionice cesta na kojima će se odvijati utrka.

Znači 127 biciklista (jer obično nikada svi ne dođu) će u redovnom odvijanju prometa maltretirati nas 1.270. vozača, putnika, vikend turista, ugostitelja, opegeovaca i svih ostalih koji bi možda htjeli samo malo raditi nakon duge zime.

Vozači motornih vozila koji se nađu na pravcu održavanja biciklističke utrke moraju postupati po uputama i zapovijedima policije i drugih osoba u organizaciji, odnosno usporiti, zaustaviti vozilo do prolaska biciklista.

OBAVEZNO:

Naoružati se osmjehom i mahati kada prolaze. Sretan što se voze iz točke A u točku B, ovoga ranog proljeća najavljujući sezonu strpljivih vozača.

To je metoda privremenog zatvaranja cesta i zaustavljanja prometa neposredno prije nailaska i prolaska biciklista, međutim moguća su zaostajanja biciklista koja sudjeluju u utrci pa je potrebno povećati oprez i obratiti pozornost na sve bicikliste u prometu.

Morate obavezno suosjećati sa onima koji zaostaju i zbog kojih još niste ručali u Vašoj omiljenoj konobi.

Moramo se sjetiti slučaja prije pet ili više godina, trećeg izdanja međunarodnog biciklističkog maratona Istria Granfondo, kada je na tri sata i pol zaustavljen promet na dijelu državne ceste D44 u dolini Mirne dok su Livade u cijelosti bile prometno izolirane. U špici sajma tartufa i za vrijeme ručka!

Bezobrazluk bez presedana.

Istria Granfondo koju je onda organizirao klaster Sjeverozapadne Istre, koji čine turističke zajednice Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja te ondašnja kompanija Istraturist Umag i ondašnja Laguna Novigrad su se lijepo proslavili.

I onda je opći stav svih mještana zone tartufa, ugostitelja, opegeovaca bio da nitko nema pravo zaustaviti život u dolini rijeke Mirne na tri i pol sata, u špici sezone tartufa, održavanja sajma tartufa i nedjeljnog ručka. Tako misle i danas. Ni onda ni sada nitko nije protiv svih pa i ovakvih aktivnosti. Ali??? Neka se biciklisti tim i takvim dionicama voze prijepodne ili poslijepodne ili pak sporednim cestama, ali ne za vrijeme ručka, u špici sajma tartufa koji privuče dvije, tri tisuće ljudi, pa se mora satima čekati u koloni da bi prošlo "pedesetak organiziranih" ili više trbušastih biciklista. Vjerojatno su siti. Čim voze bicikle, i zdravi su. Neka se dignu ujutro, sada kada su dani duži, i lijepo treba pedelirati od 07 do 12 sati, pauza za vrijeme ručka do 16 sati i onda još malo do noći. I tako neće ili barem u većem obimu neće maltretirati sve oko sebe. Neka puste ljude da rade. (D.D./Istragram)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

DIPLOMIRANI/A INŽENJER/KA GRAĐEVINE

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POLAGAČ/ICA PLOČICA

Do: 30.09.2020.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 10.10.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA