potpisani ugovori

Grad Umag daje gotovo pet milijuna kuna za projekte udruga

0
Na potpisivanju ugovora o sufinanciranju
Na potpisivanju ugovora o sufinanciranju

Svjesni činjenice da su organizacije civilnog društva jedna od ključnih karika razvoja zajednice, Grad Umag je, istovremeno s procesom izrade proračuna za 2020. godinu, proveo natječaje za sufinanciranje programa, projekata i manifestacija organizacija civilnog društva usmjerenih na zadovoljenje potreba građana Umaga. Natječajni postupci provodili su se u skladu s Uredbom Vlade Republike Hrvatske o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge te u skladu s Pravilnikom Grada Umaga, a na natječaje su se mogle javiti sve udruge koje provode aktivnosti na području Umaga, neovisno o njihovom mjestu registracije. Prijavljene programe, projekte i aktivnosti ocjenjivalo je neovisno i za to posebno educirano povjerenstvo.

Po završetku svih natječajnih postupaka, zakonski zastupnici udruga i gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese potpisali su ugovore za sufinanciranje programa, projekata i manifestacija koje će tijekom ove godine na području Umaga provoditi organizacije civilnog društva.

Ukupno je potpisano 75 ugovora za provedbu projekata, programa i manifestacija od iznimnog značaja za razvoj našeg Umaga, odnosno za aktivno promicanje sporta i rekreacije, kulture, odgoja i obrazovanja, turizma te socijalne skrbi i zdravstva, a uskoro se očekuje potpisivanje još dvadesetak ugovora.

Za sve navedeno, Grad Umag će u 2020. godini osigurati gotovo 5 milijuna kuna direktne materijalne potpore, a odnose se na financiranje provedbe programa i projekata u području: socijalne skrbi i zdravstva u ukupnom iznosu od 396.500 kuna, aktivnosti koje provode udruge proizašle iz NOB-a i Domovinskog rata u iznosu od 36.100 kuna, odgoja i obrazovanja 35 tisuća kuna, kulture u ukupnom iznosu 650 tisuća kuna te sportu u ukupnom iznosu od 2,7 milijuna kuna. Osim navedenoga, Grad Umag sufinancira i rad Gradskog društva Crvenog križa Bujštine u iznosu od 350 tisuća kuna te Područne vatrogasne zajednice i DVD Umag u iznosu od 560 tisuća kuna. Osim toga, Grad Umag udrugama daje i neizravnu potporu u naravi, u vidu besplatnog korištenja prostora namijenjenih njihovom radu.

Kada govorimo o financiranju programa, projekata i manifestacija u području kulture, od ukupnog iznosa, 50 tisuća kuna je osigurano za izdavanje knjižne i neknjižne građe, 145 tisuća kuna za razvoj kulturnog amaterizma, 90 tisuća kuna za projekte usmjerene na rad s djecom i mladima, 50 tisuća kuna za povećanje turističke ponude i očuvanje kulturne baštine te 190 tisuća kuna za aktivnosti usmjerene na promociju kulture nacionalnih manjina u našem gradu. Ujedno, izdvojit će se i dodatnih 149 tisuća kuna za institucionalnu potporu Zajednici Talijana „Fulvio Tomizza“ Umag te 125 tisuća kuna za Festival komornog teatra „Zlatni Lav“ Umag.

Kao ponosni nositelj titule Europskog grada sporta 2018., velika sredstva na godišnjoj razini Grad Umag  izdvaja i za razvoj sporta i provedbu sportskih programa. Ukupna direktna ili indirektna izdvajanja za provedbu programa, projekata i manifestacija organizacija civilnog društva iz područja sporta tijekom 2020. godine iznose 5,5 milijuna kuna, od kojih je 2,2 milijuna kuna osigurano za provedbu programa umaških sportskih klubova, 300 tisuća kuna za organizaciju Sajma sporta i utrke 100 milja Istre, 150 tisuća kuna kuna za organizaciju ostalih turnira i manifestacija u sportu, dok je 100 tisuća kuna osigurano za institucionalnu potporu radu Sportske zajednice kao krovne sportske udruge na našem području. Osim direktne financijske potpore radu umaških klubova, valja napomenuti i indirektnu, potporu koju Grad Umag njihovom radu pruža u naravi, u vidu besplatnog korištenja sportskih objekata Grada, u iznosu od 2,8 milijuna kuna.

Također, ove godine, Grad Umag prvi put objavljuje i natječaj za sufinanciranje nabavke opreme za klubove čiji rad se ne financira kroz Sportsku zajednicu Grada Umaga, a ukupna sredstva namijenjena za tu svrhu iznose 40 tisuća kuna.

 „Umag je grad radišnih i vrijednih ljudi, ljudi koji često svoje slobodno vrijeme koriste ne bi li mjesto u kojem žive učinili još ljepšim i boljim. Stoga sam duboko uvjeren kako su sredstva namijenjena za rad i razvoj udruga najbolje utrošena sredstva“ potvrdio nam je gradonačelnik Bassanese te dodao kako će Grad Umag aktivno, i u narednim godinama, nastaviti u poticanju razvoja znanja, ljudskih resursa i civilnog društva.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KERAMIČAR/KA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

GRAĐEVINSKI/A POSLOVOĐA/TKINJA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

DIPLOMIRANI/A INŽENJER/KA GRAĐEVINE

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

ARMIRAČ/ICA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA